Hopp til innhold

Husk grillvettreglene

Sankthans er en yndet dag for bål og grilling. Vær forsiktig med åpen ild, advarer brannvesenet.

Bålbrenning

HYGGE: Bålkos er sosialt og hyggelig, men vær fornuftig med flammer.

Foto: Jarl Fr. Erichsen / Scanpix

Varabrannsjef i Salten Brann, Fred- Ove Opsjøn, oppfordrer folk til å tenke seg om under kveldens sankthansfeiring.

Varabrannsjef Salten brann, Fred Ove Opsjøn

VÆR FORSIKTIG: Varabrannsjef Fred-Ove Opsjøn.

Foto: Silje Therese Reiten Nordnes / NRK

- Erfaring viser at folk generelt er fornuftig med ild, men det kan være noen som ikke tenker seg om. Det er veldig viktig at alle er oppmerksomme på omgivelsene og viser skjønn, sier han.

Mellom 15. april og 15. september er det ikke lov til å brenne bål i skog og mark. Ved havet er det lov hele året, men Opsjøn presiserer at man må være forsiktig.

- Tenk over hvor man plasserer bålet i forhold til brennbart materiale i nærheten og se an vindretningen. Å utvise skjønn og normal aktsomhet er det viktigste, sier varabrannsjefen.

Les mer om sankthansfeiringen

.

Ikke kast søppel

Salten Brann har en normal beredskap på årets store bål- og grilldag. Opsjøn opplyser at det ikke er spesielt tørt i marka, så brannfaren anses ikke for å være høyere enn normalt. Men brannvesenet advarer folk mot å kaste søppel på bålet under sankthansfeiringen i kveld.

Hvert år registrerer de at nordmenn bruker sankthansbålet som påskudd til å kvitte seg med avfall.

- Dette er ulovlig, og kan bli straffet med bøter. Det er bare en ting som skal på bålet, og det er rent trevirke, presisierer Opsjøn.

Grillvett

Trygg Vesta og Norsk Brannvernforening har utarbeidet ti grillvettregler for hvordan man skal forholde seg til grill og åpen varme. De kan komme godt med under kveldens feiring.

1. Grillen skal stå trygt og stødig med god avstand til brennbart materiale.
2. Ha alltid en bøtte vann eller en hageslange nær grillen.
3. Barn skal aldri være alene eller leke i nærheten av en tent grill.
4. Bruk ikke flagrende eller løstsittende tøy under grilling.
5. Bruk tennbriketter eller små mengder tennvæske ved opptenning.
6. Bruk ikke tennvæske på varm grill.
7. Hold grillen under oppsyn så lenge den er varm.
8. Asken skal være kald før den tømmes på et sikkert sted.
9. For mye alkohol og grilling hører ikke sammen.
10. Ha alltid førstehjelpsutstyr for behandling av brannskader tilgjengelig.