Hopp til innhold

Hurtigruteskip sank på fem minutter – 148 omkom

I dag er det 75 år siden hurtigruteskipet «Prinsesse Ragnhild» gikk på en mine utenfor Bodø.

Video 70 år siden forliset til Prinsesse Rognhild

På 60-årsmarkeringen for forliset i 2000 ble en minnebauta over de omkomne reist på hurtigrutekaia i Bodø. Her kan du se TV-innslaget fra NRK Nordland.

Det var skrekkelige scener som utspant seg denne iskalde oktoberdagen for nøyaktig 75 år siden da DS «Prinsesse Ragnhild» forliste på Landegodefjorden utenfor Bodø.

23. oktober 1940 omkom nær 150 mennesker i en av de verste skipskatastrofene i Norge under andre verdenskrig.

Fem år etter det tragiske forliset forteller en av de overlevende til NRK radio om de dramatiske minuttene som utspant seg etter den voldsomme eksplosjonen om bord – litt over en time etter at hurtigruteskipet hadde forlatt Bodø – en by som lå i ruiner etter tyskernes bombing i april.

– Klokka 11.20 smalt det, og skipet ble løftet opp i luften. Alt om bord ble skaket sammen til en eneste stor forvirring, forteller redaktør Sigvaldsen i et radioopptak i NRK.

Tyske soldater om bord

Båten var sertifisert for 400 passasjerer, men på denne turen var det langt flere om bord. I tillegg til over 300 tyske soldater var det nær 100 norske passasjerer, mange av dem kvinner og barn. Det var også et mannskap på om lag 50 personer i tillegg til store mengder gods som var stablet til langt opp mot mastene.

– Styrbord side midtskips ble fullstendig revet opp. Skrikene fra de mange hundre menneskene blandet seg med lyden av knust glass og annet inventar som ble slått i stykker, forteller Sigvaldsen.

Selv lå han og sov i bunnen av båten.

Panikk og redselsskrik

– Jeg ble kastet opp i taket på lugaren og fikk et kraftig slag over ryggen og hodet. Jeg kom meg ut i korridoren som var full av kruttrøyk. Vann strømmet inn i skipet, men jeg klarte å komme meg opp på mellomdekket. Her var det kaos og panikk og redselsskrik.

Der satte han i gang med å få ut en av livbåtene.

Lik fløt i sjøen

– Da la «Prinsesse Ragnhild» seg over på siden, så skorsteinen berørte vannet. Jeg skjønte at det bare var sekunder om å gjøre før skipet sank. Jeg stupte i sjøen. Der var det fullt av lik som fløt omkring. Jeg svømte for livet for å unngå dragsuget. Jeg så mange mennesker stå igjen på øverste dekk. En livbåt full av mennesker som hang i davitene gikk også med ned til bunns. Det var et forferdelig øyeblikk. Båten sank på fem minutter, forteller han.

Vannet holdt bare fem seks grader. Nede i kalde havet, slet Sigvaldsen med å holde seg flytende.

– Det var vanskelig å svømme med klærne på. Jeg svømte 15–20 minutter og kom meg på en redningsflåte. Den hadde bare plass til fem-seks personer, mens det firedobbelte antall personer forsøkte å redde seg opp på den. Overalt kjempet folk for livet. Jeg så tyskere som presset nordmenn under vann for at de selv skulle holde seg høyest mulig oppe i sjøen. Den første livbåten som ble forsøkt låret var full av 20 kvinner og barn. Tyskerne var misfornøyd med at det gikk så sakte at de kuttet taljen slik at den gikk rundt i lufta og passasjerene gikk i sjøen. Sekunder etter fikk de livbåten over seg. 15 av dem døde, forteller han.

Etter halvannen times kamp i sjøen ble han plukket opp av en fiskeskøyte.

– Øynene var blendet av sotrøyk og hendene, tungen og halsen var hovnet opp. Redningsmannskapet trodde jeg var død og plasserte meg blant de døde.

Men han kom seg snart, og var raskt på vei tilbake til Bodø og til sykehus hvor han ble i flere måneder.

Rundt 150 overlevde

Skipsklokka til DS Prinsesse Ragnhild

Skipsklokka til DS Prinsesse Ragnhild er nå plassert i Ramsund.

Foto: NRK

Om lag 150 personer overlevde skipskatastrofen. Først nektet tyskerne å opplyse om at forliset hadde funnet sted. Men til slutt kom det en notis i avisene. Her stod det at de fleste om bord ble reddet i en norsk-tysk redningsaksjon. Dette var det eneste som ble offentliggjort.

De tyske soldatene ble gravlagt i Bodø under en storstilt seremoni, som vi ser på bildene fra festningverk.no. Kistene ble flyttet etter krigen

– Eksplosjon skyldtes mine

Redaktør Sigvalsen var aldri i tvil om hva som var årsaken til forliset.

– Utkikkeren fortalte meg at han hadde sett en mine så vidt synlig over havflaten sekunder før eksplosjonen. Det ble utført mange heltemodige redningsdåder i minuttene etter at «Prinsesse Ragnhild» forsvant. Jeg håper de får sin den plass i historien som de fortjener.

Og det gjorde de, om enn litt sent.