NRK Meny
Normal

Hurtigruten venter på ny avtale

Snart ett år etter at de ble lovet en ny avtale med staten, venter Hurtigruten fortsatt på ei avklaring fra regjeringen.

MS Trollfjord mot Tromsø

INGEN NY AVTALE: M/S «Trollfjord» og de andre hurtigruteskipene må vente på ny avtale med staten.

Foto: Atle Markeng / NRK

At kriteriene for det nye anbudet fortsatt ikke er på plass er urovekkende, sier kommunikasjonsdirektør i Hurtigruten ASA, Ragnar Norum.

Ingen ny dato

– Først var vi lovet at skulle komme før sommeren 2009 og så ble det lovet ved årsskiftet 2009/2010. Og nå er det ikke gitt noe ny dato, sier Norum.

De har ventet lenge på krititeriene for det nye hurtigruteanbudet de er blitt lovet i lang tid. Men fortsatt må Hurtigruten seile langs kysten på den gamle og kostbare avtalen med staten, konstaterer kommunikasjonsdirektør, Ragnar Norum.

– Alvorlig situasjon

– Det er alvorlig fordi det er vanskelig å planlegge for framtida. En ting er for oss, en annen ting er for kysten. Havner som skal investere og næringslivet forøvrig, sier Norum.

Torsdag legger Hurtigruten ASA fram resultatene for fjoråret. De vil trolig vise en bedring i både økonomi og ikke minst en kraftig økning i antall reisende. Men uten en ny avtale med staten er framtiden usikker for det tradisjonsrike reiselivsselskapet.

– Skulle vært avklart

– På kort sikt klarer vi oss med den reforhandlede avtalen vi har på grunn av at vi har leid ut skip. Men på lengere sikt skulle vi ha avklart hvilke tilbud man ønsker å tilby kysten, sier direktør Ragnar Norum.

Ragnar Norum, kommunikasjonsdirektør Hurtigruten

BEKYMRET: Direktør Ragnar Norum i Hurtigruten er bekymret fordi ingen ny avtale med staten foreligger.

Foto: NRK


Samferdselsminster Magnhild Meltveit Kleppa, sier at Hurtigruten er ei vikig sak for regjeringen og regjeringen har varslet en ny anbudsrunde våren 2010.

– Mange spørsmål

– Det å klargjøre konkurransegrunnlaget er krevende, det er mange spørsmål som skal avklares, sier Meltveit Kleppa.

At det er bekymring i selskapet Hurtigruten har samferdselsministeren ingen forståelse for.

– Hurtigruten må slå seg til tåls med at anbudsrundene kommer når de kommer, sier Magnhild Meltveit Kleppa.

Hvordan tror du Hurtigruten vil se ut i framtiden?