Hopp til innhold

Fikk nærkontakt med grindhval

Geir Tore Wold fikk båten omringet av grindhval i Saltenfjorden utenfor Bodø. – Jeg gav opp å telle dem til slutt, sier han.

Video 48cf33e2-4bc6-4916-9557-5b8ea2f83e45.JPG

Se video: Så nærme båten var grindhvalene.

Mange ville kanskje reagert nervøst hvis flere hvaler flokket seg rundt en liten båt med påhengsmotor. Men Geir Tore Wold tror hvalen bare var like nysgjerrig som han selv.

– Først trodde jeg det var en stor ansamling med fugler på havet, men skjønte raskt at det var noe annet. Jeg nærmet meg forsiktig og fikk øye på flere hvaler som også kom mot meg. Det er ikke sikker, men tror det er grindhval, sier han til NRK.no.

Video 48cf33e2-4bc6-4916-9557-5b8ea2f83e45.JPG

Geir Tore Wold anslår at han så minst 50 hvaler. Her ser du hvordan det oppleves.

Ikke redd

Mellom en og en halv til to timer var Geir Tore på Saltenfjorden, mens flere hvalflokker på rundt 4-5 individer svømte rundt båten.

– Jeg gav opp å telle dem til slutt, for det var så mange. Men jeg vil anslå det til cirka 50 stykker.

– Det slo meg først i ettertid at de kanskje var litt for nærme. Da jeg stod og filmet, var jeg helt i min egen verden. Jeg har sett nise før, men dette var noe annet. Det var stort å se dem i levende livet for første gang. Rett og slett koselig, beskriver han møtet med hvalene.

Andre gang på kort tid

Geir Tores oppservasjon er ikke alene. For under en måned siden, kunne passasjerene på Gamle Salten se omtrent like mange hvaler svømme rundt båten. Også det i Saltenfjorden. Det kan med andre ord virke som det er hit du bør dra dersom du vil se hval.

Se hvalene omringen Gamle Salten:

Video Flokk grindhval

Flokk grindhval

Flokkdyr

Tore Haug ved Havforskningsinstituttet i Bergen, sier det ikke er uvanlig med grupper på femti til hundre hvaler som svømmer i flokk.

– De blir som oftest jaget opp mot trange bukter av hvalfangere. Men de er definitivt flokkdyr og holder sammen uannsett. Men de er ikke farlig for mennesker, og det er ikke uvanlig at de kommer så nærme båtene, sier Haug.