I Norge har størje lenge vært brukt til matfisk. Størjefisket i Norge tok for alvor fart rundt 1950. Størjefisket i Norge på 1950- og 1960-tallet var ikke kvoteregulert. I denne perioden ble det høstet mellom 1000 opp til 11500 tonn størje årlig, nesten utelukkende på snurpenot. Både på Møre og på Helgeland opplevde man et eventyrlig fiske.
Bildet viser makrellstørjefangsten i Sandnessjøen en gang på 1950-tallet. I denne perioden var Norge av verdens største aktører innen størjefisket, og om lag 450 fartøyer var involvert i dette fisket fra Oslofjorden i sør til Troms i nord.
Makrellstørje er svært ettertraktet handelsvare i verdensmarkedet, og den fanges i dag med snurpenot, med line eller i ulike typer fiskefeller, stang og drivgarn. I dag blir 40% av verdensfangsten solgt til Japan, og er en kostbar og ettertraktet vare som rå sushi og sashimi.
Makrellstørje lever i stimer i åpent hav, men kommer sesongvis inn til kysten. Den er i hovedsak utbredt i Nord-Atlanteren, men den finnes også i Middelhavet, Svartehavet og fra sør ved Afrikas sydspiss og nord til Norge.