NRK Meny
Normal

Her «skytes» Erna ut i verdensrommet

– Fest setebeltene. Vi er klare for verdensrommet , sier «navigatør» Natalia Lind Grippo til statsminister Erna Solberg.

– Fest setebeltene. Nå går turen ut i verdensrommet for å studere nordlyset, sier «navigatør» Natalia Lind Grippo til statsminister Erna Solberg.

FEST SETEBELTENE: Statsminister Erna Solberg har festet setebeltet, og er klar for å «skytes» ut i verdensrommet.

Statsminister Erna Solberg åpner Romskipet Aurora

Her åpner Erna Solberg Romskipet Aurora.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Etter at statsminister Erna Solberg (H) åpnet lærings- og opplevelsessenteret «Romskipet Aurora» på Andøya Rakettskytefelt tirsdag ettermiddag, var hun klar for en virtuell prøvetur ut i rommet.

– Her er førstekaptein Martin Stave og crewet vårt. Selv er jeg navigatør, sier Natalia Lind Grippo til statsministeren.

Hele dagen har ungdommene fra Andøy øvd for at statsministerens romreise skulle bli trygg. Etter en kort omvisning får statsministeren anvist plass, og romferden kan begynne.

– Alle må sitte ned og feste sikkerhetsbeltene, formaner Grippo.

Alle rutiner må drilles inn som på et vanlig romskip. Førstekaptein Martin Stave legger ikke skjul på at han er nervøs.

Nervøse ungdommer

Erna Solberg og Natalia Lind Grippo åpner Romskipet Aurora

Statsministeren ble tatt med i verdensrommet i dag Astronautene var ungdommer fra Andøy. Her ønsker Natalia Lind Grippo statsministeren velkommen.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Jeg er litt redd for å gjøre noe feil. Heldigvis står romskipet på bakken, sier han til NRK.no.

– Men du får følelsen av å være i og styre et ekte romskip. Du får hele pakken, legger Natalia Lind Grippo til.

Opplevelsessenteret på Andøya rakettskytefelt har kostet 35 millioner kroner, og skal gi kunnskap om romforskning og realfag.

Håper på realfageffekt

– Det er fantastisk å få være med på dette. Det beste med romskipet er at det skaper nysgjerrighet blant barn og unge til å lære mer om verdensrommet og studere realfag. Dette er en visuell opplevelse som gir en helt annen følelse enn å sitte i klasserommet og lese i en bok, sier statsminister Erna Solberg.

For to år siden la kong Harald ned grunnsteinen til Romskipet Aurora. Til arrangementet har det kommet gjester fra hele landet, samt fra den europeiske romorganisasjonen ESA. Når romskipet åpner for publikum 15. mai kan besøkende gjennom ulike oppdrag – ledet av en Mission Commander – oppleve nordlyset, se dets opprinnelse og effekt på planeten vår, både i natur og kultur.

(artikkelen fortsetter under)

Erna Solberg åpner Romskipet Aurora

Spente ungdommer tok statsministeren opp i verdensrommet i dag da Erna Solberg åpnet romopplevelses senter på Andøy.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Du kan også ta del i eksperimenter, sende ut raketter og se hvordan dagliglivet er på et romsenter. Jeg tror ikke det finnes noe tilsvarende verken i Norden eller Europa, sier daglig leder Arne Hjalmar Hansen i Nasjonalt senter for Romrelatert Opplæring.

Han håper også romskipet vil bidra til å øke interessen for ingeniørfag.

– Det virtuelle romskipet skal gi et tilbud til studenter, elever, lærere og andre som er interesserte i romvirksomhet, teknologi, nordlys og arktisk lys. Her kan alle foreta en reise ut i verdensrommet og møte nordlyset, sier han til NRK.no.

Erna Solberg på plass ved Andøya rakettskytefelt

Erna Solberg på plass ved Andøya rakettskytefelt. Her hilser hun på daglig leder Arne Hjalmar Hansen, Odd Roger Enoksen og ordfører Jonni Solsvik.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK


Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.