Hopp til innhold

Se tabberakettens ville ferd over Andøya

– Jeg så med en gang at dette bar galt av sted, sier øyenvitne Torgeir Schaug.

Her går det galt for raketten

I dag klør forskerne ved Andøya Rakettskytefelt seg i hodet. Hvordan kunne rakettprosjektet til 77 millioner kroner feile så totalt?

– Jeg stod å fulgte spent med på rakettoppskytingen. Det er både interessant og fascinerende å se disse oppskytingene, forklarer Torgeir Schaug som NRK.no treffer på Andøya i formiddag.

Skaug var blant mange vitner til rakettens ville ferd over nordlandskommunen.

– Plutselig ser jeg at dette bærer galt av sted. Jeg ser at en del av raketten løsner fra hovedraketten, og tar en annen bane. Og når raketten fortsetter ut i atmosfæren, hører jeg en "whoop whoop"-lyd, og da kommer en stor del dettende ned.

Rakettdelen som Schaug så landet kun noen hundre meter fra bebyggelsen, like ved moloen på Andenes.

– Litt dramatisk

Schaug opplevde det hele som dramatisk, selv om han ikke var redd for at raketten skulle treffe bebyggelsen.

– Jeg så at rakettens bane gikk vekk fra bebyggelsen, men det er samtidig litt dramatisk når sånt skjer.

(artikkelen fortsetter under)

– Aldri opplevd at det har gått så galt

Teknikerne på Andøya Rakettskytefelt håper de raskt skal finne ut hva som forårsaket den mislykkede rakettoppskytingen onsdag.

– Vi har skutt raketter i mer enn 50 år, og langt mer enn 1000 raketter har forlatt feltet vårt. Men vi har aldri opplevd at det har gått så galt, sier Kjell Bøen som er leder for rakett- og ballongavdelingen på Andøya Rakettskytefelt til NRK.no.

Kjell Bøen som er leder for rakett- og ballongavdelingen på Andøya Rakettskytefelt

Kjell Bøen er leder for rakett- og ballongavdelingen på Andøya Rakettskytefelt.

Foto: Barbro Andersen

– Akkurat denne raketten har vært en arbeidshest for rakettforskningen i Europa. Den har vært god og stabil, så det er et lite mysterium det som skjedde. Men vi har god tro på å finne ut hva som gikk galt.

I dag har han satt ned en undersøkelseskommisjon som skal finne svarene.

– Vi har hentet den ene rakettmotoren, og nå er vi i ferd med å ta opp nyttelast og den andre motoren. Planen i dag er å samle alle delene, slik at vi kan gå gjennom alt av datamateriale, sier Bøen som håper å ha et svar klart om to til tre uker.

– Ellers vil det få konsekvenser for andre prosjekter som skal benytte samme teknologi. Derfor satser vi alt på å finne et hurtig svar, sier han til NTB.

Skuffede rakett-eiere

Forskningsraketten tilhørte det australske University of Queensland. Universitetet legger ikke skjul på at de er skuffet over den mislykkede oppskytingen. Nå avslutter de Scramspace-prosjektet på Andøya.

Professor Russell Boyce, som også er direktør for Scramspace-prosjektet ved universitetet sier at det viktigste er at ingen kom til skade da raketten styrtet i havet.

– Men oppskytingen gikk ikke som forventet. Teamet er veldig skuffet. Vi har lagt ned mye tid, krefter og penger for å skaffe samarbeidspartnere og sponsorer til prosjektet, sier Boyce i en pressemelding.