NRK Meny
Normal

Her er lokalavisa som øker mest

Mens stort sett alle riks- og regionsaviser går tilbake, er leserne fortsatt trofast mot lokalavisene. Og avisa NordSalten i Nordland er best av alle.

Redaksjonen i lokalavisa Nordsalten feirer opplagsøkning

ØKER MEST: Redaksjonen i avisa NordSalten feirer opplagsøkninga. Fra venstre redaktør Børge Strandskog, Gunnar Grytøyr (på PC-en), Kitty Skapalen, Hannah Prescher og Frode Elsbakk.

Foto: NordSalten avis

I dag ble det feiret med kake i redaksjonen til avisa som kommer ut hver fredag.

– Det kom litt overraskende på oss også, at vi er i toppen av alle lokalavisene i Norge. At det skulle blitt gjort så mye stas på oss, visste vi lite om, sier redaktør Børge Strandskog.

En økning på 216 aviser (8,1 prosent) gjør lokalavisa NordSalten til den lokalavisa i hele landet med størst opplagsøkning fra 2010 til 2011.

Tre journalister

I avisen er det ansatt tre journalister. Totalt har avisen 4,5 årsverk i staben. Strandskog tror årsaken til avisas suksess er at de har en «ultralokal» profil.

– Det går mye på at vi skriver om det aller meste. Det er knapt noe som er for smått for oss. Vi skriver i stor grad om ting som ingen andre skriver om sier han.

Kommer ikke til å utvide

Avisen som ble etablert i 1996, er inne i sin 17. årgang. Strandskog mener det er lettere å drive avis i dag, enn det var i starten.

– Jeg husker blant annet at i de første årene måtte vi trykke avisen i Narvik. Da måtte vi kjøre til Narvik med en bærbar harddisk for å få trykket avisa. Det var harde tak, sier han.

De har ingen planer om å utvide opplaget.

– Skulle vi komme to dager i uka, vil vi doble utgiftene, og jeg tror ikke vi vil doble inntektene, sier redaktøren.

Stabile tall

Overt tid er opplagstallene til lokalavisene stabile, selv om det samlede avisopplaget for aviser tilsluttet Landslaget for lokalaviser (LLA) går ned med 2,3 prosentpoeng det siste året.

– Lokalavisene står sterkt og vi knytter folk i bygder, tettsteder og bydeler sammen. Vi følger hverdagslivet, kulturlivet og ikke minst lokalpolitikken meget tett. Det så vi tydelig i forbindelse med siste kommunestyrevalg, da lokalavisene i lang tid før valget dekket lokaldemokratiet på en bred og engasjert måte, sier generalsekretær Rune Hetland i Landslaget for lokalaviser.

Dagsavisene går tilbake

I dag kom opplagstallene for alle avisene i Norge. I motsetning til lokalavisene, så sliter dagsavisene.

Avisa Nordland er også i år en av opplagstaperne i Nordland.

De gikk tilbake med 702 abonnenter i fjor. De er i godt selskap når det gjelder dagsaviser.

Det er kun finnmarken som har framgang av dagsavisene i Nord-Norge.

De store faller

Papiravisene til VG og Aftenposten går mest tilbake i et synkende marked. Dagbladet og Dagens Næringsliv øker, mens Morgenbladet slår alle.

Det viser opplagsstatistikken som Mediebedriftenes Landsforening (MBL) presenterte torsdag. Med et samlet avisopplag på 2,37 millioner, gikk totalopplaget ned med 3,1 prosent fra 2010.

Den største taperen blant avisene er VG som må tåle en opplagsnedgang på 21.707 eksemplarer til et totalopplag på 211.000. Aftenposten mistet 4.036 helårsabonnenter, men holder stillingen som landets klart største avis med et totalopplag på 235.795.

Blant dagsavisene er det Dagens Næringsliv som øker opplaget mest med 2.036 eksemplarer. Dagbladet kan vise til en opplagsøkning på 2.465, og solgte i fjor 98.989 aviser hver dag.

Den største opplagsøkningen står imidlertid nisjeavisen Morgenbladet. Med et opplag på 26.365 i fjor, solgte avisen 2.728 flere nummer i snitt. Det utgjør 11 prosent i pluss for
Morgenbladet.