Hopp til innhold

Helsepolitikere reagerer på sluttavtalen til avgått sykehusdirektør

Den avgåtte UNN-direktøren har fått en sluttavtale som sikrer ham mellom 1,5 og 2 millioner kroner i fortsatt årslønn fram til han blir pensjonist. Se avtalen her.

Tor Ingebrigtsen

Tor Ingebrigtsen gikk forrige uke av som direktør ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Nå reagerer helsetopper på Stortinget på avtalen han fikk.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

– Det undergraver tilliten til det offentlige helsevesenet vårt. Det hører ikke hjemme noe steds, og bidrar bare til folks avmakt mot en organisering av sykehusvesenet vårt, skriver første nestleder Kjersti Toppe (Sp) i Helsekomiteen på Stortinget i en e-post til NRK.

Kjersti Toppe

Senterpartiets Kjersti Toppe vil utfordre helseministeren på praksisen.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Hun reagerer sterkt på sluttavtalen til avgått sykehusdirektør Tor Ingebrigtsen ved Universitetssykehuset Nord-Norge, en avtale NRK har fått innsyn i tirsdag ettermiddag.

Sluttavtalen ble behandlet i et ekstraordinært styremøte 9. februar. Samme dag som Tor Ingebrigtsen gikk av etter å ha kommet med det Helse Nord oppfatter som trusler mot styreleder Marianne Telle.

Må jobbe som rådgiver eller professor

I avtalen står det at 54 år gamle Ingebrigtsen beholder lønna si på nesten 1,9 millioner kroner ut året, hvor han også har studiepermisjon. Etter det betaler Universitetssykehuset 85 prosent av lønnen frem til han velger å pensjonere seg.

Avtalen forutsetter at han må jobbe enten på sykehuset i Tromsø som rådgiver eller på universitetet som professor.

Ingebrigtsen selv ønsker å jobbe som professor ved Universitet i Tromsø. Ei stilling som helseforetaket ifølge avtalen må finansiere

Avtalen ble også en av de siste papirene styrelederen ved UNN, Jorhill Andreassen, signerte før også hun valgte å tre av.

Vil ha gjennomgang

Toppe vil nå utfordre helseministeren på om dette er en praksis som han som øverste sjef for spesialisthelsetjenesten kan gå god for.

Også lederen i Helsekomiteen på Stortinget, KrFs Olaug Bollestad, reagerer på avtalen. Hun understreker at hun ikke vil kommentere enkeltsaker, men mener sluttavtalen bør danne grunnlag for en gjennomgang.

Olaug Bollestad

Lederen i helsekomiteen på Stortinget, Olaug Bollestad (KrF), vil ha en gjennomgang av avtalene i Helse-Norge.

Foto: Gunnhild Sørås / KrF

– Jeg vil undersøke hvor mange slike avtaler det finnes rundt på norske sykehus. Og om det er det vi ønsker å bruke de store pengene til, sier Bollestad og legger til:

– Dette er ikke en gammel mann det er snakk om. Spørsmålet blir da hvor mange år skal en slik etterlønn vare. Og slik som i dette tilfellet når du går over i annen jobb, så er det ikke det samme å jobbe som rådgiver, som det å jobbe som direktør, og det må også gjenspeiles i lønna, sier Bollestad i KrF.

Men helseminister Bent Høie sier til NRK at han ikke ønsker å kommentere saken.

– Den beste løsningen

Fra 1. januar 2019 er Ingebrigtsen sikret en 100 prosent stilling som professor ved det Helsevitenskapelige fakultet ved UiT Norges arktiske universitet. Stillingen finansieres av UNN.

Nestlederen i UNN-styret, Helga Marie Bjerke, sier at hun ikke ønsker å kommentere avtalen med Ingebrigtsen nærmere. Men at dersom stortingspolitikerne mener slike sluttavtaler ikke er ønskelig, må de gjøre noe med foretaksmodellen.

– Jeg mener styret ved UNN har kommet frem til de beste løsningene ut fra det samfunnsoppdraget vi er satt til å gjøre.