Hopp til innhold

Utsatte å behandle kontroversiell sommerstenging av fødeavdelinger

Det har vært høylytte protester fra fødende og tillitsvalgte jordmødre mot forslaget om å sommerstenge fødeavdelingene på Helgeland i 16 uker. I dag vedtok et splittet styre i Helgelandssykehuset å utsette saken.

Helgelandssykehuset, sykehus i Mo i Rana.

I dag skulle styret i Helgelandssykehuset behandle den svært kontroversielle sommerstengingen av de to fødeavdelingene ved sykehusene i Mo i Rana og Sandnessjøen.

Foto: Helgelandssykehuset HF

I dag skulle styret i Helgelandssykehuset behandle den svært kontroversielle sommerstengingen av de to fødeavdelingene ved sykehusene i Mo i Rana og Sandnessjøen.

Imidlertid endte møtet med at fem av ni styremedlemmer stemte for å utsette saka, og ta den opp igjen – på et nytt styremøte i januar.

– Vi trenger å se konsekvensene av en stenging av fødetilbudet, litt klarere enn det vi gjorde nå. Dessuten er hensynet til de fødende ved en stenging viktig å klarlegge så godt som mulig, sier styrelreder Arne Benjaminsen til NRK.

De to fødeavdelingene på Helgeland, i Sandnessjøen og Mo i Rana, har i flere år vekslet på å ha åpent om sommeren.

Årsaken: Det er vanskelig å få tak i nok bemanning.

Åtte uker har vært normalen. Men nå blir sommeren med stengte fødeavdelinger på Helgeland uvanlig lang.

I 16 uker skulle de to sykehusene med fødeavdeling veksle på å holde stengt, var forslaget som lå på bordet i dagens styremøte.

Les også Mariell (26) måtte føde i ambulansebåten – nå vil sykehuset doble stenging av fødeavdelinga

Mariell Silvik Andersen og sønnen William.

Det ville ført til at helseforetaket ville spart 3,2 millioner kroner. Og mange fødende på Helgeland ville måtte reise mange timer til sykehuset når de skal føde i fire måneder.

Det har ført til høylytte protester.

– Det er viktig å lytte til de tilbakmeldingene vi har fått. Pasientens situasjon er naturligvis overordnet. I tillegg er vi opptatt av arbeidsforholdene for de ansatte. Vi har rekrutteringsproblemer, vi skal avvikle ferie og unngå for stor overtidsbelastning. Dessuten skal økonomien gå opp, sier Benjaminsen.

Nytt forslag

Da det kontroversielle forslaget fra konstituert administrerende direktør Hanne Frøyshov om å stenge 16 uker kom på bordet i dag, landet altså styret på å utsette behandlingen.

Helseminister Ingvild Kjerkol snakker med en barselgruppe i Rana i forbindelse med hennes besøk på Helgelandssykehusets avdelinger 15. november 2022.

Helseminister Ingvild Kjerkol snakker med en barselgruppe i Rana i forbindelse med hennes besøk på Helgelandssykehusets avdelinger 15. november 2022.

Foto: Frank Nygård / NRK

Underveis i styremøtet kom det et alternativt forslag fra styremedlem Laila Brunvold om å stenge hver av de to fødeavdelingene i fire uker – altså dagens ordning som har fungert i ti år.

Men å stenge åtte uker vil kunne få helt andre konsekvenser, mente Hanne Frøyshov.

Som at Helgelandssykehuset da vil kunne mangle fagfolk på andre tider av året,

– Det er en risiko for at vi ikke klarer å holde åpent hele året hvis vi ikke stenger i åtte pluss åtte uker, sa Frøyshov.

Hanne Mathilde Frøyshov, medisinsk direktør Helgelandssykehuset

Konstituert administrerende direktør Hanne Frøyshov ved Helgelandssykehuset.

Foto: Helgelandssykehuset

Styreleder Arne Benjaminsen sa at dersom man skulle stemme over det nye forslaget, ville man måtte kjenne konsekvensene fullt ut.

– Hvis vi vedtar fire uker på hver avdeling hører vi at konsekvensen kan være at vi får en situasjon som framtvinger stenging i andre perioder av året. Skal vi ta en beslutning som er så god som mulig, må vi vite konsekvensen av den beslutningen vi tar, sa Benjaminsen.

Videre ba han administrasjonen komme tilbake med et utvidet saksgrunnlag, slik at styret skulle ha et bedre grunnlag for å fatte sin beslutning.

Under avstemmingen støttet fire av medlemmene for Brunvolds forslag, mens fem av de ni styremedlemmene stemte for å utsette saken.

Konstituert administrerende direktør Hanne Frøyshov sa hun at hun kan leve med en kort utsettelse. Likevel la hun ikke skjul på hva hun mente om utsettelsen.

– Jeg skal ikke presse fram et vedtak i dag, det må styret bestemme. Men det er også en beslutning å ikke ta en beslutning.

Videre sa hun:

– Å skulle vente fram til januar vil gi en svært utfordrende og egentlig umulig situasjon med å planlegge bemanning gjennom året.

Jordmødre reagerer

– 16 uker mener vi er helt uakseptabelt.

Det sa Kathrine Johansen til NRK før styremøtet. Hun er tillitsvalgt for Den norske jordmorforening på sykehuset i Mo i Rana.

Hun mener at verken fødeavdelinga på Mo eller i Sandnessjøen hadde trengt å stenge i sommermånedene. Det må vurderes fra år til år, sier hun og neste år kunne man kanskje klart å holde begge fødeavdelingene åpne gjennom hele sommeren.

– Man kan ikke holde en avdeling åpen hvis man ikke har personale. Men med god planlegging og at tillitsvalgte og ledelse blir tatt med, og man jobber for at man ønsker det, kunne det gått.

Hun får støtte av Fanny Nordnes, som er tillitsvalgt i jordmorforeninga i Sandnessjøen.

Les også Stenger fødeavdeling i 16 uker for å spare penger: – Fødsler ikke lønnsomme nok

Åshild Pettersen, Nordland SV

Mener det er trygt

Årsaken til at det foreslås utvidet stenging er at Helgelandssykehuset fremdeles mangler spesialister i gynekologi og jordmødre.

Ifølge sakspapirene håper man at et slik vedtak vil kunne øke pasientsikkerheten totalt sett gjennom året, og bidra til økonomisk bærekraft i sykehuset.

Helgelandssykehuset selv mener at forlenget sommerstenging er trygt.

De tror at den forlengede sommerstengingen vil føre til en bedre situasjon for pasientsikkerheten.

Blant annet slipper man å komme i en situasjon hvor de må vinterstenge på kort varsel. Sykehuset mener at transportsituasjonen for de fødende er enklere i sommerhalvåret.

Men jordmor-tillitsvalgt Kathrine Johansen på Mo sier stenginga gir lengre reisevei for mange fødende på Helgeland og at det er alvorlig.

– Man vet at man drar med seg negative fødselsopplevelser videre i livet. Fødselsdepresjoner, engstelse før neste fødsel. Kanskje velger man å ikke få flere barn om man opplever traumatiske ting under fødsel. Det er en uønsket hendelse og måtte transporteres i fødsel og må transporteres i bil.