Hopp til innhold

Dette universitetet er verst i landet på bolig

Tall som Avisa Nordland har hentet inn viser at Bodø ligger dårligst an med 10,41 studenter per studentbolig. – Situasjonen er krevende, sier direktøren i Studentsamskipnaden.

Universitetet i Nordland

PRESSET BOLIDMARKED: Det blir stadig vanskeligere å være ny student i Bodø.

Foto: Harrieth Aira / NRK

Fredag gikk fristen for å takke ja til studieplass ut hos Samordna Opptak.

Til studiestart 14. august ventes rundt 6000 studenter til campus, fordelt på studiestedene Bodø, Stokmarknes og Mo i Rana.

Men mens antallet studenter ved Universitetet i Nordland øker, har ikke det samme vært tilfelle for antallet studentboliger. Det blir stadig vanskeligere å finne et sted å bo, og tall fra Avisa Nordland viser at Bodø nå er verst i landet når det kommer til antall boenheter per student.

I fjor medførte desperat boligmangel at 27 studenter måtte starte studieåret på feltsenger på lesesalene ved Universitetet i Nordland (UiN).

– 11 000,- kroner i måneden

Karoline Øvrebust skal studere til å bli barnehagelærer ved det nordnorske universitetet og er bekymret for hvordan studiehverdagen skal bli. Øvrebust får nemlig ikke tak i bolig i Bodø. Nå bor hun sammen med kjæresten på Sandhornøya i Gildeskål kommune.

Karoline Øvrebust

SLITER: – Jeg er redd for at karakterene vil påvirkes, forteller student Karoline Øvrebust.

– Jeg blir nødt til å stå opp i sekstiden for å ta buss og båt hver dag. Det tilsvarer rundt fire timer med pendling, hver dag, forteller hun oppgitt til NRK.no.

Øvrebust har tittet på boligmarkedet i Bodø siden januar, uten at det har gitt resultater.

– Vi har kikket mye, men de leilighetene som kan være aktuelle er altfor dyre for to studenter – 11 000,- kroner i måneden blir for mye på et studentbudsjett, sier hun.

10,41 studenter per studentbolig

Det er VG som har undersøkt antallet studenter i de største studentbyene i landet og sammenlignet disse med antall studentboliger.

I undersøkelsen er ikke Bodø med, men Avisa Nordland har undersøkt forholdene lokalt, og kommet frem til byen kommer verst ut med 10,41 studenter per studentbolig.

– Det er stor mangel på bolig, og det blir verre for hvert år som går. Det er virkelig et utleiers marked i Bodø, bekrefter Hilde Lerøy.

Hun jobber i «Velkomsten» - en tjeneste ved Universitetet i Nordland som hjelper nye studenter med praktiske anliggender når de skal etablere seg i byen.

– Vi gir også tips til hvor de kan lete etter bolig og forsøker tilrettelegge for kontakt mellom utleier og leietaker.

– Mange er bekymret

Hilde Lerøy, Velkomsten

BOLIGMANGEL: Det er et utleiers marked i Bodø for tiden, forteller Hilde Lerøy. Hun mottar mange telefoner fra bekymrede studenter i disse dager.

Foto: Fredrick Pettersen / Velkomsten

Lerøy jobbet ved tjenesten også i fjor, og forteller at det har skjedd lite på boligfronten det siste året.

– Akkurat nå føles det veldig likt som i fjor. Mange ringer oss og er bekymret, og en del vurderer takke nei til studieplassen fordi de ikke har funnet et sted å bo.

Hun oppfordrer nye studenter til å ikke være beskjeden i jakten på bolig.

– Ha litt skarpe albuer og ikke vent med å søke. Finner du et sted, men ikke har mulighet til å reise til Bodø i forkant, kan vi gå på visning for deg. Vi hjelper til så godt vi kan, sier hun.

Ser en økning

Daglig leder i Studentinord, Bente Sofie Larsen, organiserer 576 hybelenheter i Bodø, og ser en økning i ventelistene så langt i sommer.

– Nå har vi et sted mellom 500 og 600 personer på venteliste kontra 400 på samme tid i fjor, forteller hun på telefon til NRK.no.

Hun mener imidlertid det er for tidlig å si om boligsituasjonen har forverret seg.

– Det koker årlig på denne tiden, så det er vanskelig å si noe i forhold til det per nå. Men byen har fått flere innbyggere og flere studenter, så det er klart boligmarkedet er presset.

Oppfordrer til sofasurfing

Bente Sofie Larsen

PRESSET MARKED: Direktør ved Studentinord, Bente Sofie Larsen, merker at boligmarkedet er presset.

Foto: Per Jarl Elle / Universitetet i Nordland

Hun er kjent med tallene som Avisa Nordland presenterer, men mener de er noe skjevt framstilt.

– Det vi må huske på er at studentene er fordelt på tre ulike steder - Mo i Rana, Stokmarknes og Bodø. I tillegg er det et privatmarked som varierer mellom de ulike studentbyene, slik at byer som ikke har et privat leiemarked da også vil ha et høyere antall studentboliger. Så situasjonen er ikke så svart som tallene kanskje tilsier, men det er klart at det er krevende, sier hun.

Larsen understreker at flere studentboliger er under bygging og at enda flere er under planlegging. Hun har tro på at situasjonen vil bedre seg.

– Av erfaring vet vi at ting roer seg utover høsten, og vi vil også i år tilby plass i sovesal for de som skulle stå uten bolig til studiestart. Det skal derfor ikke være noen grunn til at folk sier nei til studieplassen.

Redd for karakterene

Hun legger til at de også hadde suksess med såkalt sofasurfing i fjor, og oppfordrer folk med hus- og hjerterom til å åpne hjemmene sine for nye studenter.

– Har man en sofa tilgjengelig, så lån ut denne i starten av semesteret. Det vil mange studenter sette pris på, avslutter hun.

Tilbake på Sandhornøya i Gildeskål sitter barnehagelærerstudent Karoline Øvrebust og lengter etter en studentbolig.

– Vi søkte for flere måneder siden, men fikk dessverre avslag. Jeg er redd for at studieresultatene vil påvirkes hvis jeg blir nødt til å pendle med buss og båt hver dag. Tilbudet i Bodø er altfor dårlig. De høye prisene i markedet i kombinasjon med et dårlig tilbud vil nok gjøre det vanskelig for flere studenter enn oss, avslutter hun.