Hopp til innhold

Han vokste opp i landets dårligste kulturkommune

Forfatter og historiker Hans Olav Lahlum er en betydelig kulturpersonlighet. Det har han klart å bli, selv om han vokste opp i Rødøy - landets dårligste kulturkommune.

Rødøy og Hans Olav Lahlum

Rødøy (i rødt) er en kultursinke, men likevel har kommunen altså fostret opp historiker, forfatter og sjakkspiller Hans Olav Lahlum. Han tilbrakte barne- og ungdomsårene i den lille nordlandskommunen før han flyttet sørover som 16-åring.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix --- Klokkergården Kystturisme AS

– Undersøkelsen viser at det er en del tankevekkende og store forskjeller i kulturtilbudet rundt omkring i Norge.

Slik reagerer Hans Olav Lahlum når han blir presentert for tallene som viser at stedet der han vokste opp er en kultursinke.

I Telemarksforsknings årlige «Norsk kulturindeks» havner nemlig Rødøy helt sist.

Helgelandskommunen scorer jevnt over dårlig på alle av de ti kategoriene kommunene har blitt målt på. Verst er bibliotektilbudet hvor Rødøy er nummer 426 av Norges 428 kommuner.

– Ikke kulturløs

Men likevel har kommunen altså fostret opp historiker, forfatter og sjakkspiller Hans Olav Lahlum. Han tilbrakte barne- og ungdomsårene i den lille nordlandskommunen før han flyttet sørover som 16-åring.

Men at kommunen er kulturløs er ikke Lahlum med på.

– Som jeg husker min barndom og ungdom på Rødøy, så var det en del kultur i løpet av året. Det er en bygde- og kystkultur der ute, som jeg har hatt store glede av og nytte av i mitt forfatterskap, sier han til NRK.

Men at det finnes utfordringer er det ikke tvil om, ifølge forfatteren.

– Rødøy har en del utfordringer, som også mange mindre kommuner vil kjenne seg igjen i. Det er en relativt liten befolkning som bor spredd utover relativt mange steder med store avstander. Det er ikke noe sted et befolkningsgrunnlag for å ha en permanent kino, for eksempel. Det gjør at man naturlig scorer lavt på en slik undersøkelse.

Fjerde år på rad

«Norsk kulturindeks» er i ifølge forskerne bak: «En temperaturmåling på hvordan det står til med kulturen rundt om i norske kommuner».

Bård Kleppe, forsker og kulturviter ved Telemarksforskning

Forsker Bård Kleppe.

Foto: Telemarksforskning

– Det er fjerde året på rad vi gjør denne målingen. Målet har vært å samle mest mulig tilgjengelig data for å si noen om kulturtilbud og kulturaktivitet i norske kommuner, sier forsker Bård Kleppe ved Telemarksforskning.

– Vi prøver å svare på blant annet følgende spørsmål: Hvor bor det flest kunstnere, hvem har det mest omfattende konserttilbudet, hvor finner vi flest aktive biblioteklånere og hvilken kommune har den største koraktiviteten?

– Hva er det som gjør at Rødøy kommer så dårlig ut?

– Det har jeg ikke studert så veldig nøye. Men vi ser at en del småkommuner rett og slett ikke har den infrastrukturen og de forutsetningene som må til for å tilrettelegge for et godt kulturtilbud, sier Kleppe.

– Et demokratisk problem

Men det står ikke på viljen i Rødøy, selv om ordføreren innrømmer at sisteplassen er sur.

– Det er litt pinlig å havne nederst. Men nå må vi se om det er muligheter for å forbedre oss, i det grad det er mulig, sier ordfører Olav Terje Hoff (Sp).

Han understreker samtidig at Rødøy mangler de fleste av tilbudene kommunene blir målt på.

– Vi har ikke scenekunst i stor grad, vi har ikke kunstnere, vi har ikke museum og vi har ikke kino. Det er ikke rart vi kommer dårlig ut.

– Dessuten er det langt til nærmeste by eller tettsted. Det er tre timer i båt til Bodø og en time i båt til Mo i Rana, sier ordføreren.

(artikkelen fortsetter under)

Rødøy kommune i Nordland

Hans Olav Lahlum mener «Norsk kulturindeks» viser frem et demokratisk problem.

– Undersøkelsen viser er at det er en del tankevekkende og store forskjeller i kulturtilbudet rundt om i Norge. Det påvirker livskvaliteten til innbyggerne. Det er grunn til ettertanke både på kommune- og regjeringsnivå, sier han.

– Men du er jo et eksempel på at også små kommuner med dårlig tilbud, kan skape en anerkjent forfatter?

– Det finnes mange eksempler på kulturpersonligheter som kommer fra kommuner som scorer dårlig på slike undersøkelser. Kultur kan heldigvis være så mangt. Den kystkulturen jeg opplevde med egne øyne i barndomsårene, var en ganske spesiell kultur, som har inspirert senere bøker.

Ti dårligste kulturkommuner

Kommune

Plassering i 2014

Plassering i 2013

Skodje

419

405

Osen

420

404

Fræna

421

362

Nedre Eiker

422

427

Evenes

423

358

Klepp

424

421

Snillfjord

425

419

Iveland

426

397

Råde

427

424

Rødøy

428

425

Ekspander/minimer faktaboks

Ti beste kulturkommuner

Kommune

Plassering i 2014

Plassering i 2013

Røros

1

1

Bø (Telemark)

2

7

Nord-Aurdal

3

3

Ål

4

2

Lillehammer

5

4

Trondheim

6

6

Kristiansand

7

13

Hamar

8

10

Oslo kommune

9

14

 Gloppen

10

9

Ekspander/minimer faktaboks