Hopp til innhold

Halvdan med ny plate: – Må gjøre mitt for det norske språket

– Vi er ikke mange her i verden som kan norsk, og de få som kan norsk må få noen nye sanger med jevne mellomrom, mener Halvdan Sivertsen.

Video Halvdan Sivertsen med ny plate

Fredag slipper den folkekjære artisten Halvdan Sivertsen (62) sin nye plate «Gjør det så gjerne».

Og det gjør han så gjerne, som også platen heter.

– De som har en begavelse og en evne til å skrive på norsk, de må skrive på norsk. Og det har jeg gjort og da blir det ny plate og det synes jeg er kjempehyggelig, sier han til NRK.no.

Protestvise mot ny kullgruve

Halvdan Sivertsen

5. januar nådde Halvdan Sivertsen AFP-alderen på 62.

Foto: Ola Helness / NRK

Hvor mange plater det har blitt i årenes løp er han ikke sikker på.

– 16, 17 eller 18. Jeg vet ærlig talt ikke, humrer han.

Tekstene på den nye plata en blanding av kjærlighet og politikk – i kjent stil.

– Jeg ser ingen grunn til å revolusjonere, verken på uttrykket eller formen. Men jeg håper hele tiden å komme meg et skritt videre i utviklingen, sier han.

Tittellåten «Sau, værsjuk og handlingslammet», skrev han ganske spontant etter at han hørte at regjeringen skulle åpne nytt kullkraftverk på Svalbard.

– Det er en sang om den kollektive dårlige samvittigheten som vi burde ha i forhold til hvor pinglete vi er i miljøarbeid og klimaspørsmål. Så det er en politisk sang, absolutt.

Herjer på You Tube

Hele Norges visekonge er i vinden som aldri før. Låten hans «Sommerfuggel i vinterland» med artisten Øyvind «Vinni» Sauviker Norges mest spilte. Hittil har opptaket av «Sommerfuggel i vinterland» hatt over 1,5 millioner visninger på You Tube.

– Jeg er ikke så veldig spesiell egentlig. Jeg tenker kanskje sånn som mange tenker og føler. Eller egentlig bare sier det som opptar meg. Om det er politikk, hverdagsliv, følelser, sorg, glede eller hva det er.

Snart på turné

Halvdan Sivertsen fra sin nye video

Halvdan Sivertsen tar det piano, som folk flest – i sin nye video.

Foto: News on Request

Om det har vært travelt med plateinnspilling og TV-opptreden i «Hver gang vi møtes».

– Jeg skal ut og spille med Jan Eggum og bandet mitt, så kommer sommeren med litt festivaler, og til høsten skal Gitarkameratene gjenoppstå. Da skal vi spille mange konserter.

– Har du et spennende liv?

– Ja det vil jeg si at jeg har. Jeg har på mange måter et trygt og fint liv. Samtidig har jeg et ganske utfordrende liv. Så jeg føler meg på en måte utsatt og privilegert på en gang. Det er egentlig ganske fint.