Hopp til innhold

Gunnar har lært 218 375 å danse

Gunnar Rødal (77) har lært bort folkedans til 218 375 elever, mange av dem kvinner. I 45 år har han voktet seg for sjalu ektemenn.

Video Gunnar Rødal, folkedansentusiast

Tallene taler sitt tydelig språk, Gunnar Rødal er nødt til å være Norges største folkedansentusiast. Siden 1956 har 77-åringen undervist ikke mindre enn 218 375 lærevillige dansere – og det er et nøyaktig tall.

– Jeg har vært folkedansinstruktør i hele landet og har lært bort alt fra enkle sangleker til springer og pols. Jeg har talt opp etter hvert eneste kurs og summert opp i årsrapporten, sier Rødal.

  • I videoen øverst hører du Gunnar Rødal fortelle om karrieren:

For innsatsen ble han i 2009 hedret med Kongens fortjenestemedalje i sølv, og han er også hedersmedlem i Noregs Ungdomslag.

– Både for Noregs Ungdomslag og for folkedansen i Norge har han lagt ned et uvurderlig arbeid som instruktør. Det er ikke det avhølet i Norge han ikke har vært. Han kommer nok fortsatt til å være med på våre folkedansfestivaler, så lenge han orker, sier Alf Steinar Nekstad i Noregs Ungdomslag.

(artikkelen fortsetter under)

Gunnar Rødal, folkedansentusiast

I 56 år har Gunnar Rødal lært bort det han liker aller best. I årenes løp har over 200 000 elever fulgt nøye med når han lærer bort sine kunstner.

Foto: Privat

Passer seg for sjalu ektemenn

Og det er foreløpig ingen ting som tyder på at den spreke 77-åringen har tenkt å gi seg. En god grunn har han i hvert fall for å fortsette.

På sine reiser rundt om i landet er det ikke til å komme bort ifra at Rødal stifter stadig nye kvinnelige bekjentskaper.

– Det er mye sjalu ektemenn der ute, så jeg passer meg for det, men det har jo vært på grensen noen ganger, flirer danseveteranen som fortsatt er ungkar.

  • Her du kan høre historien om Rødal og prestekona:
Video f999d8e1-60c5-477a-91f4-8cba4f7abed1.png

– Neste gang kan du ta med deg din egen kone, sa presten.

Begynte på kjøkkengulvet

Men det var i Fræna i Romsdal det hele begynte. Allerede som liten begynte Gunnar Rødal å danse på kjøkkengulvet hjemme.

På slutten av 40-tallet ble han medlem av Sylte og Malme Ungdomslag i Fræna.

I 1956 begynte Rødal med det som skulle bli hans livsoppgave. Han ble først ansatt som reiseinstruktør i folkedans i Trøndelag og senere ved Romsdalsmuseet i Molde.

– Ofret seg for folkedansen

Fra 1963 til 1998 var han folkedansinstruktør i Noregs Ungdomslag. Og det er her han har gjort det meste av arbeidet.

– Han har ofret alt for folkedansen og for fedrelandet, når han har reist rundt omkring i hele sitt liv. Han har et enormt nettverk og har gitt livet sitt for å lære bort folkedans. Han er en dyktig mann, sier Anette Figenschou i Noregs Ungdomslag.

(artikkelen fortsetter under)

Ulrikke Bredal (tv) og Lovise Andreassen

Ulrikke Bredal (tv) og Lovise Andreassen var to av de som møtte opp da Rødal holdt kurs i Bodø. De ble inspirert og vil følge arven videre.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Uvurderlig innsats

At innsatsen til Rødal er uvurderlig er det liten tvil om. Ulike varianter av urnorsk dans fra hele landet er oppført på rødliste og står i fare for å dø ut.

Over 1000 folkedanser er på rødlista. Rødals bidrag er derfor viktig for å unngå at den verdifulle kulturarven ikke går tapt.