Hopp til innhold

1000 folkedanser er utryddingstruet

Over 1000 folkedanser er på rødlista, det vil si at de er i ferd med å dø ut. I Bodø denne helga gjør de alt for å hindre at verdifull kulturarv går tapt.

Video Folkedans på rødlista

Under åpninga av folkedansfestivalen i Bodø ble det kjent at mange hundre norske folkedanser kan gå tapt. Ulike varianter av ur-norsk fra hele landet er oppført på rødliste og står i fare for å dø ut.

Festivaldanser Sigurd Johan Heide

Festivaldanser Sigurd Johan Heide.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Den eneste måten dansen kan overleve på er i kroppene til dansere, sier festivaldanser Sigurd Johan Heide.

Få kropper som kan

Når festivalmusiker Ragnhild Furebotten åpner Folkedansfestivalen er det bare fire par på dansegulvet. Drevjapolsen står nemlig i fare for å dø ut.

– Akkurat denne dansen er det kanskje bare mellom 5 og 15 kropper som kan godt nok til at vi kan si at dansen overlever. Så den er absolutt rødlista.

Synd for verden

Folkedans i "gamle dager"

Folkedans i 'gamledager'. Musikk fra lirekassen.

Foto: Rådet for folkedans og folkemusikk

Gammelt videomateriale som lenge har vært unntatt offentlighet er til hjelp når folkedansmiljøet nå forsøker å bevare kulturarven.

– Skal jeg ta et røft anslag så vil jeg si at mellom 1000 og 1500 danser er utrydningstruet. Og det er ganske synd for verden. Vi som mer nærmest ser det kanskje ikke så godt. Men for en amerikaner eller en afrikaner er jo dette kjempeeksotisk.

Svever ikke i lufta

Men på dansegulvet finnes det en som kjemper for at dansen skal leve videre.

– Nordlandspolsen er ikke noe som svever oppi lufta eller står i ei bok. Det er i kroppene til dem som danser og i musikken at den lever, sier en engasjert Heide.

Folkedansere
Foto: Bjørn Eirk Rygg Lunde / NRK

Gammel fordi den er god

Opptak som dette fra 1978 der Edvin Nystad spiller lirekasse med sneipen i munnvika er viktig for å dokumentere folkedansene som trues av at få kan dem.

Sigurd Heide lærer nå ungdommer på sommerleiren til Noregs ungdomslag hvordan de skal føre vår eksotiske dansearven videre.

– Disse dansene er ikke gode fordi de er gamle, men gamle fordi de er gode. Så jeg tror fortsatt at om 100 år så får vi noen kurs i Bodø hvor det danses Nordlandspols. Og det kan helt sikkert minne mye om det vi ser i Bodø i dag. Så fortsett og dans, er oppfordringa fra folkedanser Sigurd Johan Heide.

Ulrikke Bredal og Lovise Andreassen

Ulrikke Bredal og Lovise Andreassen

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK
Ungdommen danser videre

Ungdommene er opptatt av at mange folkedanser kan dø ut.

– Det er veldig synd og derfor må vi fortsette og danse sånn at dansene ikke dør ut, sier Ulrikke Bredal of Lovise Andreassen fra Folkedansens ungdomsring i Salten.

– Dritartig

Og etter folkedans i ekte nordnorsk midnattsol er oppfordringa klar til andre i samme aldersgruppe.

– Vi opplever mye nytt, blir kjent med masse nye folk, det er kjempesosial og gir mestringsfølelse. Dritartig, oppsumerer de to friske unge danserne på Fokedansfestivalen i Bodø.