Gripende minnestund i Maimana

– Vi har mistet noen av våre beste soldater.

Grete Faremo og Harald Sunde i Afghanistan

MINNESTUND: Grete Faremo og Harald Sunde kom til Maimana i dag tidlig.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) landet onsdag morgen i Afghanistan for å hente hjem bårene til de fire drepte norske soldatene. En av dem var fenrik Simen Tokle (24) fra Ballangen.

– Vi har mistet noen av våre beste soldater, sa forsvarsminister Grete Faremo (Ap) da hun talte til sørgende soldater i Maimana i Nord-Afghanistan onsdag.

Den blå himmelen og det varme været sto i skarp kontrast til den sorgtunge minnestunden i Maimana. Soldater hadde tatt oppstilling langs ruten, og kistene med de døde var svøpt i norske flagg da de ble båret i prosesjon fra en åpen plass i leiren til hallen hvor Faremo talte.

Aldri glemt

Hun måtte kjempe mot gråten da hun deltok i minnestunden som ble holdt i forbindelse med at kistene til de døde fraktes hjem til Norge.

– Dere kommer tett på hverandre her. Det gjør dere sterke, men også sårbare når slike hendelser skjer, sa Faremo.

Hun oppfordret soldatene til å ta vare på hverandre og understreket at de fire som er drept, aldri vil bli glemt. Kistene med de døde var svøpt i norske flagg da de ble båret i prosesjon fra en åpen plass i leiren til hallen hvor Faremo talte.

Også forsvarssjef Harald Sunde deltok i minnemarkeringen onsdag, og også han la vekt på at de drepte var svært dyktige soldater.

– De ble sett opp til som spesielt profesjonelle, sa Sunde i sin tale.

I tillegg til de norske gjestene deltok flere høytstående representanter for myndighetene i provinsen Faryab i minnemarkeringen.

Tviler ikke

Faremo forteller at hun reagerte med vantro da hun først fikk høre at fire nordmenn var drept i ett og samme bombeangrep. Men forsvarsministeren avviser at den tragiske hendelsen har fått henne til å tvile på om oppdraget i landet er verdt
innsatsen.

– Den grunnleggende strategien vår ligger fast. Jobben er først gjort når afghanerne selv reelt sett er i stand til å ta ansvar for egen sikkerhet.

Tid til å sørge

Forsvarssjef Sunde sier de norske soldatene i landet er merket av det som har skjedd, og at hele avdelingen nå må få tid til å sørge. Men på lengre sikt tror han ikke angrepet i helgen vil påvirke oppdraget de utfører.

– Man kan aldri sikre seg 100 prosent mot veibombeangrep, påpeker Sunde.

Han understreker at det så langt ikke er noe som tyder på at de norske styrkene begikk feil da en pansret bil søndag ble rammet av en kraftig veibombe et stykke utenfor Maimana.

Gransking

Oberst Steinar Hannestad, som også var med på forsvarsministerens fly, sier til NTB at granskingsrapporten om bombeangrepet etter planen skal være klar i midten av juli.

Hannestad og hans folk skal vurdere om det kan dras lærdom av angrepet som kan gjøre hverdagen for de norske styrkene tryggere i framtida.

Granskerne har ikke ambisjoner om å få bekreftet hvem som sto bak bombeattentatet, og det er usikkert om de kommer til å besøke åstedet noen mil utenfor Maimana.

– Det er nok lite å se der nå. Det har vært folk ute for å undersøke åstedet allerede, sier Hannestad.

Største tap

Ikke siden andre verdenskrig har Norge lidd større militære tap på en gang. Alle de fire soldatene som var i bilen som ble rammet av en veibombe søndag, ble drept.

De fire drepte soldatene er Andreas Eldjarn (21), født i Tromsø, Simen Tokle (24), født i Ballangen, Trond Bolle (41), født i Lena på Toten, og Christian Lian (31), født i Kristiansand.

Falne soldater
Foto: Lars Magne Hovtun / Forsvaret / Scanpix