Simen (24) drept i Afghanistan

Fenrik Simen Tokle (24) fra Ballangen var en av de fire norske soldatene som ble drept i Afghanistan søndag ettermiddag. – En ufattelig tragedie, sier Ballangen-ordføreren.

Simen Tokle

DREPT I KAMP: Simen Tokle (innfelt) fra Ballangen var en av de fire norske soldatene som ble drept i Afghanistan. Flagget vaiet på halv stang i Ballangen i dag.

Foto: Forsvaret/Kjell Mikalsen

Ballangen kommune er i sorg etter nyheten om at en av kommunens innbyggere tragisk er revet bort i krigen i Afghanistan.

– Ufattelig tragedie

Anne Rita Nicklasson, ordfører Ballangen
Foto: Kjell Mikalsen

– Ballangen er et lite samfunn, og alle kjente vi Simen. Det er en ufattelig tragedie som har rammet kommunen vår. Simen var en av våre fineste ungdommer, som nå brått og ufattelig er revet bort, sier ordfører Anne-Rita Nicklasson (H) i Ballangen.

Simen er født og oppvokst i Ballangen. Da han begynte på videregående skole flyttet han til Narvik. Etterpå gikk han inn i Forsvaret.

Ordføreren kjente Simen Tokle personlig.

– Flott, ung mann

– Han var en kjempeflott ung mann, som alle syntes godt om. Alle kjente vi Simen. I dag går våre tanker til hans foreldre, søsken, familie og venner. Men også til alle som har sønner og døtre som tjenestegjør i Afghanistan, sier hun.

Ballangen kommune sitt kriseteam var samlet mandag morgen.

– Kirka åpner klokka 11 for dem som måtte ønske å søke dit, sier Nicklasson.

Veibombe gikk av

Andreas Eldjarn

DREPT I KAMP: Andreas Eldjarn, født i Tromsø 27.10.1988

Foto: Forsvaret
Christian Lian

DREPT I KAMP: Christian Lian, født i Kristiansand 06.04.1979

Foto: Forsvaret
Trond Bolle

DREPT I KAMP: Trond Bolle, født i Lena (Toten) 05.07. 1968.

Foto: Forsvaret

Tre av soldatene var frå Kystjegerkommandoen i Harstad, mens den fjerde tilhørte marinejegerkommandoen. Det var i går ettermiddag at en norsk patrulje på 15 soldater var ute på oppdrag der de skulle ha samtaler eller forhandlinger med lokale myndigheter. Et av de pansrede kjøretøyene kjørte på en veibombe.

Alle de fire soldatene i kjøretøyet mistet livet . De drepte soldatene var på oppdrag som en del av et MOT-lag (Military Observation Team), da veibomben gikk av.

De omkomne er:

  • Kvartermester Andreas Eldjarn, født i Tromsø 27.10.1988
  • Fenrik Simen Tokle, født i Ballangen 30.09.1985
  • Orlogskaptein Trond Bolle, født i Lena (Toten) 05.07.1968
  • Løytnant Christian Lian, født i Kristiansand 06.04.1979

– Det er med stor sorg vi har fått melding om at fire av våre soldatkolleger har falt i kamp, sier generalløytnant Bernt Iver Ferdinand Brovold, sjef for Forsvarets operative hovedkvarter til mil.no

– Vår viktigste jobb akkurat nå er å ta vare på medsoldatene til de drepte. Det er klart dette går veldig inn på oss. Våre tanker går spesielt til de drepte soldatenes pårørende, understreker Brovold.

ForsvarsministerGrete Faremo (Ap) sier til NRK.no at hun vil reise til Afghanistan umiddelbart for å følge de fire kistene tilbake til Norge. Også forsvarssjef Harald Sunde reiser til Afghanistan.

Skulle fjerne veibomber

De norske soldatene i Faryab-provinsen har som en av sine viktigste oppgaver å fjerne veibomber, et oppdrag de ifølge VG har jobbet med i hele vår.

Det var også Kystjegerkommandoen (KJK) som var i kamper 2. mai i år i Ghowrmach-distriktet i grenseområdene mellom Badghis- og Faryab-provinsen. Her ble ni norske soldater såret.

Kystjegerkommandoen hører til på Trondenes utenfor Harstad i Troms.

Det skal være minnestund på Trondenes mandag formiddag.

I tillegg til å fjerne og destruere veibomber skal KJK ha jaktet spesielt på nettverkene som organiserer utplassering av veibombene. Veibomber er en av de største truslene mot soldatene i Nord-Afghanistan.

Verste tap

Bombeattentatet er det største norske tapet i Afghanistan til nå. Men det betyr ikke at Norge vil trekke sitt bidrag tilbake, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

– Vi gikk inn sammen med våre allierte i NATO, vi kommer til å trekke oss ut sammen med våre allierte i NATO, sier Stoltenberg til NRK.

Tente lys

Pressekonferanse fra Statsministerens kontor

Fra pressekonferansen på kontoret til statsministeren mandag formiddag.

Soldatene ved basen i Maimana tente søndag lys til minne om de drepte kameratene.

Kommunikasjonsrådgiver Kjetil Eide ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) opplyser til Dagbladet.no at de andre soldatene som var involvert i hendelsen og kollegene på basen i Maimana får støtte fra flere hold.