Gressbrann tok med seg fjøs og campingvogner

En ny gress- og lyngbrann har forårsaket materielle skader i Sortland. En person er sendt til sykehus med røykskader.

– Vi etterforsker saken, men det kan se ut som om at brannen startet i en bålgrop, og så spredte seg, sier operasjonsleder Frode Strende i politiet i Midtre Hålogaland.

Brannen utviklet seg i Bogen/Nevernes, nord for Sortland. En gammel, tom fjøs har brent ned og et par eldre campingvogner 50 meter bortenfor ble også tatt av flammene, sier Strende. I tillegg ble en fritidsbåt skadet på den ene siden.

Operasjonslederen forteller at én person er sendt med ambulanse til sykehus.

– Han har pustet inn røyk. Det er ikke snakk om alvorlige skader.

Har kontroll

Politiet har snakket med vedkommende som har laget bål i nærheten. Han tok selv kontakt da politiet kom til stedet, og blir trolig bøtelagt for forholdet.

– Hva reaksjonen blir, gjenstår å se. Saken etterforskes.

Det er et område på 200 ganger 200 meter som er svidd av, skriver vol.no.

– Hva er status nå?

– Brann har kontroll på stedet, og driver etterslukking, sier Strende.

Mye røyk i området

Mye røyk i området.

Foto: Jens Andre M. Birkeland

Frykter flere branner

Det er langt fra den første brannen i fylket vårt. De siste dagene har politiet i både nord og sør måttet håndtere en rekke gress- og lyngbranner.

– Det er tørt i terrenget. Vi har hatt flere branntilfeller det siste døgnet over hele Helgeland, sier operasjonsleder Vegard Vordal i politiet på Helgeland, som fredag ettermiddag rykket ut på melding om to ulike branner.

Med det strålende været som er ventet i Nord-Norge, frykter politiet flere hendelser, og ber folk være forsiktig.

– Vi frykter flere branner i dagene fremover. Det er tørt, og slik vinden er nå, kan det bli problematisk. I verste fall kan det jo ramme hus og mennesker, hvis en brann sprer seg.

Brannfare

​I overgangen mellom vår og sommer kan det mange steder være ekstra farlig å gjøre opp ild utendørs, ifølge brannvesenet. Man bør derfor ta forholdsregler. Ellers kan det fort gå galt, noe en kvinne fra Hemnes nylig fikk erfare (ekstern lenke)

Ronny Hagen Langfjord vakthavende brannsjef

Ronny Langfjord i Salten brann forteller at kraftig vind kan gjøre at en brann sprer seg fort.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Før ny, frisk vegetasjon kommer til, kan det som har ligget på bakken over vinteren lett ta fyr, selv om det er vått på bakken. Takket være vinden tørker det fort nå. Vinden gjør også at en brann i verste fall kan spre seg raskt og over store områder, sier Ronny Langfjord i Salten brann.

Fra 15. april til 15. september er det et generelt forbud mot å gjøre opp ild i skogmark. Men kommunene kan si at det er greit likevel, hvis de lokale forholdene tillater det.

Langfjord mener at det spesielt langs kystlinja vil være viktig å tenke over brannfaren, men påpeker at det kan være brannfare lokalt.