Hopp til innhold

Flere branner i Nordland de siste dagene bekymrer politiet

De siste dagene har nødetatene rykket ut på en rekke gress- og lyngbranner.

Lyngbrann i Velfjord

Brannvesenet ved det avsvidde lyngområdet i Brønnøy fredag ettermiddag. Brannårsaken er ikke kjent, men politiet opplyser at det har vært noe trøbbel med en høyspent i området, uten at man kan konkludere med noe nå.

Foto: Jan O Nielsen

I går måtte deler av E6 stenges ved Ømmervatnet nord for Mosjøen som følge av en gressbrann nær veien, samtidig som nødetatene måtte håndtere en lignende brann i Hemnes.

– Det er tørt i terrenget. Vi har hatt flere branntilfeller det siste døgnet over hele Helgeland, sier operasjonsleder Vegard Vordal i politiet på Helgeland.

Fredag ettermiddag måtte politiet på ny rykke ut på to nye meldinger om brann. Den ene en gress- lyngbrann i sentrum av Rana. Den andre i Hommelstø i Brønnøy. Fra politiet får NRK opplyst at brannene ikke utgjorde fare for bebyggelse.

For sistnevnte er det ikke usannsynlig at brannen hadde sammenheng med en høyspentkabel som har slitt seg i den sterke vinden.

Politiet er bekymret for dagene som kommer, og ber folk generelt være forsiktig, slik at man unngår branner som kan knyttes til menneskelig aktivitet.

– Vi frykter flere branner i dagene fremover. Det er tørt, og slik vinden er nå, kan det bli problematisk. I verste fall kan det jo ramme hus og mennesker, hvis en brann sprer seg.

Kan spre seg raskt

I motsatt ende av fylket registrerer operasjonsleder Frode Strende samme utvikling. De har loggført syv tilfeller av gress- lyngbrann de siste par dagene.

– Vi har hatt en del branner, så det tyder jo på at det lett kan ta fyr.

Ronny Hagen Langfjord vakthavende brannsjef

Ronny Langfjord i Salten brann forteller at kraftig vind kan gjøre at en brann sprer seg fort.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

​I overgangen mellom vår og sommer kan det mange steder være ekstra farlig å gjøre opp ild utendørs, ifølge brannvesenet. Man bør derfor ta forholdsregler. Ellers kan det fort gå galt, noe en kvinne fra Hemnes nylig fikk erfare (ekstern lenke).

– Før ny, frisk vegetasjon kommer til, kan det som har ligget på bakken over vinteren lett ta fyr, selv om det er vått på bakken. Takket være vinden tørker det fort nå. Vinden gjør også at en brann i verste fall kan spre seg raskt og over store områder, sier Ronny Langfjord i Salten brann.

Viktig å tenke seg om

Fra 15. april til 15. september er det et generelt forbud mot å gjøre opp ild i skogmark. Men kommunene kan si at det er greit likevel, hvis de lokale forholdene tillater det.

– Så her har man et ansvar for å sjekke hva slags bestemmelser som gjelder der man befinner seg, bemerker Langfjord.

Han mener at det spesielt langs kystlinja vil være viktig å tenke over brannfaren, men påpeker at det kan være brannfare lokalt.

– Nå når sommeren kommer med engangsgrillene, er det viktig at man bruker grillene som anvist, og slukker de etter bruk. En engangsgrill kan være varm og brannfarlig i opptil et par dager, påpeker Langfjord, som mener man kommer langt med sunn fornuft når en skal gjøre opp ild utendørs.

Laster Twitter-innhold