Hopp til innhold

Ble gravd ut i live - tatt av nytt ras

Den ene kvinnen som omkom i raset ble gravd fram i live av turkameratene. De rakk så vidt å snakke med henne før et nytt ras feide henne med seg.

De fire kvinnene som ble tatt av raset ved Jamtfjelltinden i Vefsn

TATT AV RAS: F.v. Tove Peggy Åkerøy (45) er funnet omkommet. Bjørg Heidi Åkerøy (43) og Therese Mari Åkerøy (29) er fortsatt savnet, mens Berit Rugeldal (47) er funnet omkommet.

Foto: Luftforsvarets redningstjeneste/Privat/Rune Pedersen, Helgeland Arbeiderblad

Stabssjef John Helge Vang

Stabssjef John Helge Vang ved helgeland politidistrikt.

Foto: Frank Nygård / NRK

Etter selv å ha gravd seg ut av det massive raset ved Jamtfjelltind sør for Mosjøen i helga, greide to personer i turfølget å grave fram en av kvinnene. Hun var da i live, og de rakk å veksle noen ord med henne – før tragedien rammet nok en gang.

Et nytt ras kom nedover fjellsiden, og de to måtte komme seg unna snømassene. Deretter ble kvinnen feid med raset videre nedover.

Dette er av kvinnene som er funnet omkommet.

Stabssjef John-Helge Vang ved Helgeland politidistrikt bekrefter at turfølget ble ofre for to ras.

– De sto ved en bekk, og gjorde ei vurdering på om det var mulig å komme seg over. Mens de står der, kommer det første skredet og tar med seg hele gruppa. Det oppstår kaos, men fire av dem greier å grave seg fram.

– Deretter kommer det et nytt ras og fører deler av gruppa med seg videre, sier Vang til NRK.no.

Ventet ti timer på hjelp

Overlevende etter raset i Vefsn

HJELPEN KOMMER: Her ser vi to av de overlevende på vei inn i redningshelikoptret - drøyt 10 timer etter at hadde vært vitne til at deres kjære ble tatt av jordraset. Og etter selv å ha gravd opp to av de omkomne.

Foto: 330 Skvadronen

Etter at de to døde kvinnene er gravd fram, leter turkameratene videre etter de to søstrene som fortsatt er savnet.

Forslått og skadet ble to av de overlevende mennene liggende ved rasstedet før hjelpen kom, mens broren til den omkomne Berit Rugeldal og en kvinne tar seg bort fra rasstedet for å skaffe hjelp. De går videre i retning Grane, og blir plukket opp i Haustreisdalen av et Sea King-helikopter tidlig mandag morgen.

Ekstrem rasfare - utsetter leting

Det er fortsatt stor rasfare og mange stengte veier i Nord-Norge og politiet våger ikke å sette i gang søket etter de to antatt omkomne kvinnene som fortsatt ligger begravd i raset.

– Det er fortsatt ekstreme forhold i fjellet. Vi venter på skredeksperter fra NGI, som er på plass i løpet av dagen. Det blir neppe søk etter de omkomne før tidligst onsdag, sier Vang.

Politiet opprettholder det generelle forbudet mot ferdsel i fjellene i Vefsn kommune.

Langt fra allfarvei

ras vefsn

Det 60 meter brede skredet gikk om lag ni kilometer fra nærmeste vei og i et område uten mobildekning.

Foto: 330-Skvadronen

Turfølget på fem kvinner og tre menn i alderen 30-50 år fra Brurskanken Turlag skulle bestige Jamtfjelltinden i Vefsn kommune for å legge ut årets signeringsbok – da det kraftige mildværet og snøsmeltingen førte til at store snø- og jordmasser ble skylt nedover fjellsida søndag 16. mai.

Det 60 meter brede skredet gikk om lag ni kilometer fra nærmeste vei, og i et område uten mobildekning. Først natt til 17. mai ble folk klar over tragedien i fjellet. Det var meldinger fra pårørende som savnet de åtte, som utløste leteaksjonen. Turfølget ble meldt savnet søndag kveld klokken 23.28.

En leteaksjon ble igangsatt og i løpet av natten ble fire overlevende, to av dem skadd, hentet ut med helikopter. En av de to mennene som ble skadd i raset har alvorlige skader. Tirsdag ettermiddag ble den ene skrevet ut, mens den andre mannen er overflyttet til kirurgisk avdeling ved sykehuset i Mo i Rana.

Tre søstre fra Dønna

De to omkomne er Berit Rugeldal (47) og Tove Peggy Åkerøy (45), begge fra Vefsn kommune. Selv om de ennå ikke er funnet, tror politiet at også søstrene Bjørg Heidi Åkerøy (43) fra Vefsn og Therese Mari Åkerøy (29) fra Dønna ligger begravd og døde under raset.

Ifølge politiet er det svært lite sannsynlig at de to savnede kvinnene er i live.

Sterk opplevelse å komme til rasstedet

Remi Olsen, 330-skvadronen

Fartøysjef Remi Olsen ved 330 Skvadronen.

Foto: Einar Breivik

Fartøysjef Remi Olsen ved 330 Skvadronen var en av de første som kom til rasstedet, og forteller om en sterk opplevelse.

– Det er sjelden en god følelse å dra til ras eller skred fordi tidsfaktoren er så viktig, det er så lite tid. Vi skjønte at vi var seint ute, men tenkte at mirakler har skjedd før, forteller han til NRK.no.

Mannskapet fant stedet raskt.

Sendte nødbluss

– Vi så at det var gått mange flere skred, og var redd for at de to som hadde gått etter hjelp hadde gått nedover fjellet. Men vi skjønte at dette var turvante folk, de hadde fulgt en rygg sørøver og sendte opp nødbluss som vi så, forteller Olsen.

Hvordan hadde de to det?

– Det var nok en dobbelsidig følelse, de var lykkelige over å bli reddet, men gitt de tragiske omstendighetene var de veldig preget. Det var en sterk historie de hadde å fortelle, sier han.

– Det føles ikke bra å reise fra et sted der man vet at folk ligger begravet, men vi måtte dra. Det ville vært ekstremt farlig å la folk gå inn der, sier han.

Minnemarkeringer

En av de omkomne, og de to savnede kommer fra Dønna.

– Lokalsamfunnet er i sorg, sier ordfører Ingunn Laumann i Dønna.

Det var i går flere minnemarkeringer for de omkomne og antatt omkomne. Og i dag vil flere arbeidsplasser merke tapet.

– Dette er en ufattelig tragedie. Vi er ikke større enn at dette går hardt inn på oss å miste fire sambygdinger, deriblant tre søstre, kan ikke beskrives. Det er umulig å sette oss inn i hvordan familiene har det, vi kan bare forestille oss hvor vanskelig dette er, sier rådmann Magne Pettersen i Vefsn.

Han skal sikre at de pårørende får hjelp.

– Vi har fått mange henvendelser fra folk i Vefsn alle de nære pårørende har fått hjelp fra psykiatrien, sier han.

Jobbet i barnehage

Video Vefsn i sorg

To av kvinnene jobbet i barnehage. Barnehagestyrer Anniken Dale i Krinkelkroken barnahage i Kulstadlia i Mosjøen, hvor avdøde Tove Peggy Aakerøy jobbet, sier at barnehagen holder stengt i dag.

– Vi er selvsagt svært preget av det som har skjedd, vi har det vondt og det er en vanskelig situasjon, sier hun til NRK.no.

De ansatte er samlet i barnehagen for å ta vare på hverandre og for å planlegge hva de skal fortelle barna når de kommer tilbake i morgen.

I tillegg er en annen ansatt i barnehagen nær pårørende av en av de omkomne.

Video Ras i Nordland

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.