Hopp til innhold

330: - Ekstreme forhold i fjellet

330-svadronen som hentet ut de overlevende fra raset i Vefsn, sier de aldri har opplevd lignende forhold i fjellet i Nordland.

ras vefsn

Politiet i Helgeland hadde tirsdag morgen ennå ikke bestemt seg for om det i løpet av dagen blir leting etter de to savnede etter skredet i Vefsn.

Foto: 330-Skvadronen

Politiet i Helgeland hadde tirsdag morgen ennå ikke bestemt seg for om det i løpet av dagen blir leting etter de to savnede etter skredet i Vefsn. To kvinner er funnet døde og to kvinner er savnet og antatt omkommet etter skredet søndag. Den ene av de døde og de to savnede er søstre.

Fartøysjef Remi Olsen, fra 330-skvadronen i Bodø sier de har hatt flere utrykninger denne helgen på grunn av ras, enn de normalt har på en hel vinter.

Remi Olsen, 330-skvadronen

EKSTREMT: Remi Olsen, fartøysjef i 330-skvadronen, sier han aldri har sett lignende forhold i fjellet i Nordland.

Foto: Einar Breivik

– Helt ekstremt

– Temperaturendringen i helga har ført til store mengder smeltesnø. Alle som har vært i området sier at de aldri har sett lignende tilstander i fjellet i Nordland, forteller Olsen.

Han sier at raset startet høyt, og raste rundt to kilometer nedover fjellsiden.

– Bredtungen var rundt 60 meter bred, sier han.

Venter på geologer

Bjørg Heidi Åkerøy og Therese Mari Åkerøy er fortsatt savnet etter raset som gikk i Vefsn søndag. Leteaksjonen etter dem ble avsluttet i mandag på grunn av stor fare for nye ras i området.

Politiet venter nå på at geologer skal komme til Mosjøen for å foreta en vudering av rasområdet, med tanke på om det er aktuelt å gjenoppta letingen.

Et turfølge på fem kvinner og tre menn i alderen 30-50 år var på skitur i fjellområdet da raset gikk ved 15-tiden søndag. De overlevende fikk sendt opp nødbluss, og dette ble sett av mannskapet på et helikopter fra 330-skvadronen.

Olsen sier at de overlevende hadde blandede følelser etter at de ble reddet.

– De var selvsagt lettet over å ha blitt hentet ut, men samtidig var de sterkt preget av den tragedien de ble vitne til i fjellet, sier Olsen.

To kvinner, Berit Rugeldal og Tove Peggy Åkerøy ble funnet omkommet i raset. Politimester Håvard Fjærli sier at det er svært lite sannsynlig å finne de to savnede kvinnene i live.