Søstre tatt av ras

Berit Rugeldal og Tove Peggy Åkerøy mistet livet i raset som gikk i Vefsn kommune i Nordland.

Berit Rugeldal (født 1963) og Tove Peggy Åkerøy (født 1964) fra Vefsn kommune mistet livet i det store raset som gikk i Vefsn kommune i Nordland i går ettermiddag.

En annen person ble kritisk skadd i raset og to er fortsatt savnet. De to savnede personene er Bjørg Heidi Åkerøy (født 1966) fra Vefsn kommune og Therese Mari Åkerøy (født 1980) fra Brønnøy kommune. De er begge søstre med avdøde Tove Peggy Åkerøy.

– Begge er antatt omkommet, informerer Håvard Fjærli, politimester ved Helgeland Politidistrikt.

Ekstrem fare for nye ras gjør at politiet innstiller letingen etter de to i turfølget som ikke er funnet.

Flagget på halv stang

Jann Arne Løvdahl, ordfører i Vefsn kommune

Lokalbefolkningen er sterkt preget, sier Jahn-Arne Løvdahl, ordfører i Vefsn kommune.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Dette preger kommunen, og nasjonaldagen i dag ble spesiell. I dag morges hadde befolkningen flagget på halv stang, sier ordfører Jann-Arne Løvdahl (Ap) i Vefsn kommune.

– Vi er en liten kommune der alle kjenner alle, og det er klart det er veldig trist å miste fire samtidig i en slik ulykke, sier Løvdahl.

Gravde ut to omkomne

Gruppen på fem kvinner og tre menn ble meldt savnet søndag kveld klokken 23.20. De var dratt ut tidlig søndag for å sette opp en trimpost.

Fire av personene ble tatt av raset, mens fire berget seg. De overlevende klarte å grave ut to personer fra raset. Begge disse to er omkommet.

Både de to omkomne og de to savnede er kvinner, blir det opplyst. De to skadde personene og de to omkomne ble funnet klokken 3.45 natt til mandag. Den ene skadde skal være alvorlig skadet.

Ekstrem rasfare

Ifølge politiet har det gått flere ras i området, blant annet et snø- og jordras i området opp mot Jamtfjelltinden. Politiet har innført ferdsels- og oppholdsforbud i fjellområdene i Vefsn kommune i Nordland på grunn av ekstrem rasfare.

– Det har vært mye nedbør de siste dagene, mye snøsmelting på grunn av varmen. Vi har også hatt store snøras i distriktet, sa operasjonsleder Egil Pettersen da politiet startet søket.

Rasfaren gjør at politiet vil vente med leting etter omkomne til tidligst tirsdag.

Video Ras i Nordland

Video fra rasområdet.

Ikke mobildekning

– Det er ikke mobildekning i området der turfølget var, og det var meldinger fra pårørende som savnet de åtte, som utløste leteaksjonen. Bilene til gruppen ble funnet parkert i Herringen, som ligger øst for Mosjøen.

To av turgåerne gikk for å hente hjelp. Disse to ble funnet i god behold i dag tidlig.

Kommunens kriseteam er samlet for å ta seg av de pårørende.

Krisetelefon

Helgeland politidistrikt har opprettet et telefonnummer som pårørende kan ringe til i forbindelse med rasulykken.

Nummeret er 75 11 28 54

Vefsn kommune har etablert sitt kriseteam i Bedehuset i sentrum av Mosjøen, der pårørende kan komme. Politiet vil også være til stede.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.