Glimt kaster ut egne supportere: – Aldri hørt om lignende

Dårlig oppførsel fra enkelte Glimt-tilhengere får drastiske konsekvenser for supporterklubben. Nå kastes de ut fra egen tribune, og synderne kan få krav om erstatning. Fotballekspert er kritisk.

Glimtsupportere mot TIL

Glimtsupportere jubler hemningsløst etter scoring mot erkerivalen Tromsø IL. Nå risikerer de mest ihuga supporterne å miste plassen sin på Aspmyra stadion resten av sesongen, på grunn av noen få menneskers dumskap.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Forrige helg vant Bodø/Glimt 4–0 mot Tromsø på Aspmyra, men etter kampen er det ikke resultatet som har stått i fokus.

Noen få supportere valgte før kampen å tenne flere bluss i ly av en stor duk, noe som gjorde at deler av duken tok fyr.

Det skal i tillegg vært noen supportere som har kommet med rasistiske tilrop i form av samehets mot TIL-spillere mens de varmet opp på sidelinjen.

– De som er villig til å gjøre den type ting, de har ikke noe på Aspmyra å gjøre, sier daglig leder i Glimt, Frode Thomassen.

Glimt skriver om dette på egne nettsider, om hva de vil gjøre for å «sikre sikkerheten til publikum på Aspmyra».

Ikke første gang

Før kampen mot Odd den 30. juni var det også en supporter som tente bluss på J-feltet. Dette for å markere bortgangen til Glimt-legenden Arild Berg.

Den gang slapp Glimt økonomisk straff fra NFF på grunn av omstendighetene, og supporteren slapp unna med en advarsel.

Nå vil det etter all sannsynlighet komme en bot fra NFF, og Glimt har politianmeldt tre supportere for forholdene etter TIL-kampen.

Frode Thomassen

Daglig leder i Bodø/Glimt, Frode Thomassen.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

– Vi er nødt til å sørge for at det er trygt å gå på kamp på Aspmyra. Når sånne ting skjer må vi gjøre tiltak som gjør at vi i fremtiden ivaretar tryggheten til publikum, sier Frode Thomassen til NRK.

Noe av grunnen til at situasjonen var så alvorlig, var at Glimt-fansen holdt opp et stort banner.

– Et bluss har 800 varmegrader, noe som er grunnen til at det ikke skal tennes opp i nærheten av andre. I hvert fall ikke når mange av supporterne står under en duk som kan ta fyr, sier Thomassen.

Det gjelder også de rasistiske tilropene som ble rettet mot TIL-spillere.

– Det er utrop knyttet til samisk opprinnelse. Dette er også en type hendelse som vi som klubb ikke kan ha inne på arenaen.

Han sier at om NFF bøtelegger klubben, så vil de se på mulighetene for å kreve erstatning fra de aktuelle supporterne.

– Det må vi se på. Vi syns det er rimelig at de menneskene som velger å gjøre sånne ting står ansvarlig for handlingene sine, men inntil videre tar vi det overordnede ansvaret.

– Aldri hørt om dette før

Joacim Jonsson jobber som fotballekspert for Eurosport, og er har fulgt Eliteserien tett på i flere år. Han sier at han ikke har hørt om at hele supportertribuner har blitt stengt i Norge før.

Fotballekspert Joacim Jonsson

Fotballekspert for Eurosport Joacim Jonsson syns ikke Glimt bør straffe alle supporterne.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

– Dette har jeg faktisk aldri hørt om. Det er veldig spesielt, og jeg tror klubben bør tenke seg godt om før de går videre med det.

Han sier videre at de aktuelle personene rett nok skal utestenges, men at det blir i overkant at alle supporterne får unngjelde.

– De som har kommet med rasistiske tilrop skal selvsagt stenges av. Det er fullstendig utilgivelig. Men å stenge av supportertribunen blir i overkant. Straff dem som skal straffes og ikke dra alle over en kam.

Eliteserien fotball 2019

Philip Zinckernagel og Vegard Leikvoll Moberg feirer scoring mot TIL på Aspmyra.

Foto: Mats Torbergsen

Kan fremdeles holde feltet åpent

Nå kommer klubben til å ha et møte med supporterne for å diskutere veien videre. Supportere som har sesongkort på J-feltet vil bli henvist til andre plasser.

Den daglige lederen vil derimot ikke lukke døren til J-feltet helt ennå.

– Vi må vente og se hva som skjer med J-feltet i 2019, men forhåpentligvis klarer vi å komme til bunns i dette før hjemmekampen mot Mjøndalen til helgen.

Akkurat det håper også talsperson for J-feltet, Erik Baalmann.

– At de reagerer har jeg full forståelse for. Men jeg finner det fryktelig merkelig at Glimt ønsker å spille kamper uten supportere på J-feltet. Jeg kan ikke tenke meg at spillerne har lyst til det heller.

Han sier at blussene ikke var organisert av supporterklubben. Han bruker også anledningen til å fordømme rasistiske tilrop.

– Det står klokkeklart i reglementet vårt at vi ikke tillater noen former for rasisme. Hvis vi får greie på hvem dette er, så skal vi sørge for at vi ikke har sånne folk i klubben vår.

J-feltet på Aspmyra

Supporterne som står på J-feltet er regnet som de mest høylytte og engasjerte supporterne Glimt har. Nå kan det bli stille fra den fronten fremover.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK