NRK Meny
Normal

Glade lakser i Beiarelva

Er det laksen eller laksefiskerne i Beiarn som er gladest? Faktum er i hvert fall at både laks og fiskere står i kø for å få boltre seg i en av Norges beste lakseelver.

Beiardalen med elv

BEIARELVA: En av Norges beste lakseelver.

Og to av de mest ihuga fiskerne kommer selv fra Beiarn. Rådmannen i kommunen, Ole Petter Nybakk, og Børt Erik Nystad ved Beiarn turistsenter, er begge ivrige fluefiskere. For det er bare fluestang som duger, når storlaksen skal lures på land:

- Dette, skjønner du, forklarer Ole Petter Nybakk, er utgangspunktet for herlige oppleveleser i lakseelva. Og da må utstyret være i orden. Han vil helst ikke snakke om at kona har rekorden i familien, en over ti kilos laks - tatt på sluk.

Den ultimate følelsen


Men hva er det med fluefisket som er så spesielt?

-Du blir i grunnen ikke et komplett menneske før du har prøvd å få en skikkelig laks på ei fluestang, fortsetter han. For man står jo i timesvis i elva. Det kicket, det fantastiske slaget i brystkassa når den plutselig er der og bare raser av gårde; DEN følelsen – det er den vi er ute etter!

Børt Erik Nystad driver Beiarn Turistsenter, og tilbringer også selv mange timer i Beiarelva i løpet av laksesesongen. Men til tross for dét, er han faktisk glad for å kunne dele de beste fiskeplassene sine med de tilreisende turistene.

- Beiarelva er en av hovedinntektskildene våre på sommerstid, og da skulle det bare mangle at vi ikke legger alt til rette for de flere tusen turistene som kommer hit for å fiske. Og det er artig å kunne markedsføre ei så flott elv, og en så flott laks.

Frisk og sprek laks

Børt Erik Nystad og Ole Petter Nybakk

VET HVA DE SNAKKER OM: Børt Erik Nystad ved Beiarn Turistsenter og rådmann i kommunen, Ole Petter Nybakk er selv ivrige laksefiskere. Men deler gjerne den gode fiskeopplevelsen med turistene.

Foto: Kari Mette Skreslet / NRK

Ja hvordan står det egentlig til med beiarlaksen?
-Beiarlaksen har det kjempebra. Vi har veldig gode prognoser, og både laksen og elva er frisk. Elva ble jo rotenonbehandlet på 90-tallet, og nå høster vi fruktene av en vellykket helingsprosess.

- Laksefisket betyr mye trivselsmessig for oss som bor i Beiarn, skyter Ole Petter Nybakk inn. Men også økonomisk, har elva en stor betydning for kommunen. Det selges jo fiskekort for oppimot 2 millioner kroner hver sesong, og det betyr at folk som Børt Erik kan drive sin virksomhet. Sånn sett er det veldig bra at det har gått som det har gått de siste årene. Interessen for elva er stor, og vi synes det er trivelig at vi kan være vertskap for så mange besøkende fra inn- og utland i løpet av sesongen.

HØR: Glade lakser i Beiarelva

Hva mener du folk bør få med seg når de besøker Beiarn?