Hopp til innhold

Her flykter gåseflokken etter å ha forsynt seg i gulrotåkeren

På Dønna opplever en grønnsaksbonde noe han ikke trodde var mulig for noen år siden. Gåsa plukker gulrøttene fra åkeren før han selv rekker å høste dem.

Her flykter gåsa fra gulrotåkeren

GÅSA FORLATER ÅKEREN: Her har en flokk grågås forsynt seg av åkeren hos bonde Jostein Skaga på Dønna. Bildet er fra 2012, da gåseplagen starta for alvor hos grønnsaksbonden.

Foto: Jorid Schelderup

Gåsa blir stadig et større problem for bøndene langs kysten. Tradisjonelt er det gress gåsa spiser når den plyndrer åkrene. Men nå har den funnet nye jaktmarker, på Helgeland.

– På det verste rensker gåsa åkrene for gulrøtter. Den lar gresset ligge igjen og spiser selve gulrota, akkurat som oss mennesker, forteller grønnsaksbonde Jostein Skaga på Dønna til NRK.

Oppdaga ny delikatesse

Det er litt spesielt det som har skjedd på Dønna de siste par årene.

– Jeg var i kontakt med en gåseforsker. Han hadde ikke hørt om neon problemer noen steder med at gåsa eter gulrot. Men det gjør den altså her hos meg, i stort monn.

I generasjoner har gårdbrukerfamilien på Helgeland dyrket grønnsaker. Men det var først i 2012 at grågåsa begynte å gå løs på selve gulrota.

–Tidligere år hendte det at gåsa gikk rundt på åkrene, men stort sett har gresset på gulrota fått være i fred. Det har for stram smak for gåsa. Og at det skjulte seg gode saker under jorda var gåsa ennå uvitende om.

Restene etter gåsas herjinger i gulrotåkeren

RESTENE: Dette er det som er igjen etter at gåsa har forsynt seg. Alt gresset og toppen på gulrota ligger igjen.

Foto: Jorid Schelderup

Men så i 2012 var det ei framsynt gås som fant ut at det var noe langt der nede, under gresset.

– Det som er under jorda, smaker jo som kjent bra. Det oppdaga ei lur gås, og når ei gås vet om det da vet snart de andre også.

Tar bare selve gulrota

Dette var for to år siden, og da var gulrota ennå små til langt utpå sommeren.

– Gåsa spiste 7 dekar med gulrøtter på ei helg. Da blir det ikke mye igjen av avlinga på den åkeren. Gresset og toppen på gulrota er det eneste som ligger igjen når hun har vært og forsynt seg.

Det er jo akkurat som når vi mennesker spiser gulrøtter?

– Ja, også spørs det jo om gåsa sladrer videre. Nå er det ikke så mange som driver med gulrøtter her i området. Men det er klart, nå går ryktene blant gjessene om denne delikatessen som finnes under jorda, humrer Skaga.

Mistet 30 tonn gulrot

Det er særlig i juli han de siste par årene har opplevd nærmest å bli invadert av store grågåsflokker. I fjor mistet han 30 tonn gulrot som et resultat av grågåsas
herjinger.

– Det er et økende problem. I alle fall her lokalt er det ei økning i bestanden. Vi teller så mange som 200 gjess i en flokk.

Og det er ikke bare på Dønna at grågåsa herjer fra nå av og utover sommeren.

En ny forvaltningsplan for kortnebbgås, hvitkinngås og grågås er i disse dager til behandling i Helgelands-kommunene Alstahaug, Vega, Dønna og Herøy, skriver Helgeland Arbeiderblad.

artikkelen fortsetter under bildet

Her har gåsa plyndra gulrotåkeren

ELSKER GULEROT: De to siste årene har gåsa forsynt seg over flere dekar med gulrotland.

Foto: Jorid Schelderup

Store konsekvenser for bøndene

Men til tross for at landbruket i alle disse kommunene har hatt et voksende problem med grågås som plyndrer åkrene hver sommer, så mener flere at lite skjer. Den nye forvaltningsplanen inneholder få eller ingen nye tiltak som kan løse problemene.

– Nei, her er det ingen store endringer, fastslår landbrukssjef i Vega, Ove Horpestad til Helgeland Arbeiderblad.

Han påpeker at gåseplagen får store konsekvenser for dem som rammes.
Både internasjonalt lovverk og nasjonale føringer setter begrensninger
for hva som kan iverksettes av tiltak, spesielt med tanke på jakt og eggsanking.

Prøver å skremme den

I år har grønnsaksbonden flytta åkrene litt mer enn han ellers ville ha gjort, i håp om å unngå at gåsa stikker av med gulrotavlinga.

Bonde Jostein Skaga med ei tamgås

IKKE EN DUM FUGL: Bonde Jostein Skaga med ei tamgås han hadde i 2012.

Foto: Jorid Schelderup

– Men det spørs. Vi må nok også i år prøve med ulike skremmeting. Vi har til og med prøvd med duk over åkeren for å holde fuglene unna. Men gåsa bare reiv opp duken og forsynte seg likevel.

Må jakte mer på gåsa

Selv går ikke bonden på gåsejakt, men det gjør mange andre, og på Dønna og i nabokommunene starter jakta ti dager tidligere.

– Det er bare lov å jakte på dyrka mark tidlig på morgenen. Og da fant gåsa like godt ut at den heller skal forsyne seg i matfatet vårt på ettermiddagen. Så det er en glup fugl, mener bonde Jostein Skaga på Dønna.