NRK Meny
Normal

Frykter at voldtektsmann går løs

– Det er skremmende og ubehagelig å tenke på at slike ting skjer i byen der vi bor, sier kvinnelige studenter i Bodø, som nå er redde for å gå i gatene alene på kveldstid.

Redd for å gå alene

Fra høyre: Marte Gilstad, Carmen Botn, Renate Pettersen, Ida Johanne Solli Berg, Marte Markussen.

Foto: Gerd Elise Martinsen

Den kvinnelige delen av befolkningen i Bodø har fått seg en tankevekker etter én overfallsvoldtekt, og et forsøk på voldtekt, i sentrumsgatene. Natt til søndag ble en kvinne forsøkt voldtatt da hun var på vei hjem fra byen, og det oppleves som ubehagelig og skremmende.

På kantina ved Universitetet i Nordland treffer NRK tre studiner, alle av dem føler på en utrygghet som ikke har vært der før.

– Det er jo skremmende, sier Carmen Botn. – Det blir jo skumlere å gå alene når man vet om slike ting.

Bodø

BODØ SENTRUM: I denne gata ble ei kvinne utsatt for voldtekt rett før jul.

Foto: Bjørn-Erik Rygg Lunde / NRK

Voldtatt på vei hjem

Det er andre gang på under én måned at en kvinne er overfalt i Bodø og forsøkt voldtatt. Hendelsen skjedde bare noen hundre meter unna stedet der ei kvinne ble overfalt og voldtatt før jul.

Ingen er pågrepet etter det siste overfallet, og studentene synes situasjonen er ubehagelig.

Det er jo utrolig ekkelt å vite at det har skjedd i byen, og at vedkommende ikke er blitt tatt. Det gjør at man blir reddere for å gå alene, uten at det nødvendigvis er noen grunn til deg. Det er en ekkel følelse å bære på, sier Renate Pettersen til NRK.no.

Over 100 voldtekter i 2011

Marte og Ida

REDD: Marte Markussen dropper å trene om kvelden om hun må gå alene.

Foto: Gerd Elise Martinsen

En oppsummering av 2011 viser at året var tidenes verste når det gjelder overfallsvoldtekter i Norge. Det ble anmeldt minst 109 overfallsvoldtekter og forsøk på overfallsvoldtekt i løpet av de elleve første månedene. Student Marte Markussen liker ikke utviklinga.

– Vi hørte jo at det hadde skjedd i Oslo, men det er jo litt skremmende at det skjer her i Bodø, og at gjerningsmannen ikke blir tatt. Det gjør jo at jeg blir redd når jeg ser økningen i antallet voldtektssaker.

– Jeg tør ikke lenger gå ut alene på kvelden på trening, sier Marte Markussen til NRK.no.

– Drikk mindre alkohol

Geir Ove Heir

– PASS PÅ ALKOHOLINNTAKET: Råder politimester Geir Ove Heir.

Foto: Gerd Elise Martinsen

Ingen er pågrepet etter forsøket på overfallsvoldtekten i Bodø i helga, og politiet har fått inn få tips.

Politimester Geir Ove Heir i Salten politidistrikt sier de tar saken svært alvorlig, men han oppfordrer alle, både kvinner og menn, til ikke å drikke så mye alkohol.

– Alle som ferdes i sentrum på nattetid bør ta sine forholdsregler. Det handler om hvor mye man drikker, og vi råder folk til å alliere seg med andre, som man kan gå sammen med.

Hvordan beskytte seg selv best

Rundt kantinebordet sitter de fem studentene og diskuterer hva de kan gjøre for å beskytte seg.

Alarmer og ulikt tilbehør til mobiltelefon kan være vel og bra, men det kan også være en falsk trygghet, sier politimester Geir Ove Heir.

– Det kan ikke være den eneste tryggheten de har, det er bedre om de holder i lag.

Student Marte Gilstad i Bodø har også troen på å holde i lag.

Vi prøver å gå sammen, og gå i grupper. Selvfølgelig er det viktig å ikke drikke for mye, men rent generelt tror jeg man er mest utsatt for overfall når man går alene.