Hopp til innhold

Frykt blant journalister

Mediabedriftene i Nordland sliter og det får journalistene til å frykte for jobbene sine.

Journalister i aktivitet

FRYKTER FOR JOBBENE SINE: Journalister i Nordland merker nå finanskrisa.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Redaksjoner i hele fylket sliter med svikt i annonsemarkedet og reduserte opplagstall, og flere har kuttet i antall stillinger eller lagt ned driften.

- Det skaper bekymring blant journalistene, sier leder Leif Steinholt i Helgeland og Salten journalistlag.

- Det er mye usikkerhet knytta til økonomi. Jeg vil si at folk generelt er bekymra. Budsjettene blir stramma inn og det er mindre bruk av overtid, sier han til NRK.

Merker finanskrisa

LES OGSÅ: TVNordland legger ned

Nylig ble det klart at TVNordland blir borte fra skjermen, og gratismagasinet Bodø NU reduserer antall utgivelser. Og i går kom meldingen om at Narvik i dag og Ofoten Tidende på nett legges ned og åtte ansatte må dermed gå.

LES OGSÅ: OT24 og Narvik i dag legges ned

- Det er ei tung beslutning, fordi det berører åtte ansatte hos oss. Men det var ikke mulig å drive videre, sier daglig leder Jørn Indresand.

Leder for senter for journalistikk ved Høgskolen i Bodø tror at det kommer flere oppsigelser.

- Vi kan få flere aviser som i 2009 og 2010 som må gi seg, sier Dag N. Kristoffersen.

- Et paradoks

Det er ikke bare journalister i konkurstruede mediebedrifter som er utsatt. Avisa Nordland går med millionoverskudd, men etter det NRK erfarer, kan også de komme til å kutte stillinger. På et styremøte i mai vil ledelsen drøfte å legge ned tv-kanalen AN-TV.

- Jeg kan bekrefte at vi jobber med sparetiltak. Vi har et helt ordinært styremøte i mai, hvor dette vil bli drøftet, men jeg vil ikke kommentere konkrete forslag som ligger på bordet, sier sjefsredaktør i Avisa Nordland, Jan-Eirik Hanssen.

Dag N. Kristoffersen mener det er et paradoks dersom Avisa Nordland legger ned AN-TV.

- Dersom de gjør det så er det et uttrykk for at eierne velger å tjene penger på bekostning av arbeidsplasser og redaksjonell kvalitet, sier Kristoffersen.

- Vi får se om de tar det valget.