Hopp til innhold

Fornærmede i Omegle-saken krever 32 millioner

I den pågående rettssaken i Salten og Lofoten tingrett, der en mann er tiltalt for nettovergrep mot 250 barn, la i dag bistandsadvokaten fram krav om til sammen 32 millioner kroner i erstatning til de berørte.

I forrige uke ba aktor om 20 års forvaring i det som er en av norgeshistoriens største overgrepssaker på nett.

Ifølge tiltalen var barna mellom 6 og 14 år da overgrepene skjedde.

I flere av sakene skal mannen ha truet med å legge ut opptakene hvis barna ikke gjorde som han sa.

Aktor, statsadvokat Thor Erik Høiskar, viste til at de sakkyndige har konkludert med at den tiltalte mannen i 50-årene er pedofil.

Det var via chattetjenester på nett at mannen i 50-årene kom i kontakt med barna.

Han skal ha fått barna til å utføre seksuelle handlinger mot seg selv og andre barn på det nå nedlagte nettstedet Omegle.

Selv tok han opptak av overgrepene. Totalt er det snakk om 447 egenproduserte videoer med en spilletid på 48 timer og 39 minutter.

Charlotte Marie Ringkjøb er bistandsadvokat for barna politiet har klart å identifisere. Så langt har hun møtt rundt 50 av dem.

I dag la hun fram et erstatningskrav på nær 32 millioner kroner.

– Det er ulike summer basert på hvilken post i tiltalen fornærmede ligger under. Summen viser både omfanget, men også alvorligheten i denne saken. Det blir interessant å se hvor Salten og Lofoten tingrett kommer fram til i denne saken.

Saken er nå inne i si syvende uke. men Ringkjøb har jobbet med denne saken siden september i fjor, og har vært innom alle barnehusene i Norge opptil flere ganger.

– Antall fornærmede gjør at dette har vært en krevende sak. Hvert enkelt barn har sine rettigheter som skal bli ivaretatt. Det har vært mitt mål gjennom denne saken, sier bistandsadvokat Charlotte Ringkjøb.

Charlotte RIngkjøb er bistandsadvokat for barna. hun sitter i rettssal 201 i Salten og lofoten tingrett. Bilde
Foto: Alexander Kjønsø Karlsen / NRK