Hopp til innhold

Lærer ungene råkjøring

Nær 40 prosent av de spurte i undersøkelse har vært passasjer mens foreldrene kjører i hastigheter over førerkortbeslag. Råkjøring går i arv, hevder Trygg Trafikk.

Sjåfør
Foto: Scanpix


– Foreldre er elendige rollemodeller som sjåfører.

Det fastslår Harald Heieraas i Trygg Trafikk etter en tidligere undersøkelse blant undgom i Lofoten. Den viser at nesten 40 prosent av de spurte har sittet på med foreldrene i bil i hastigheter over førerkortbeslag.

– Vi trenger en holdningsendring når det gjelder fart, sier Heieraas.

I Norge ryker førerkortet ved 116 km i timen i 80-sone. Trygg Trafikk har tidligere gjort undersøkelser i Lofoten der de spurte over 100 ungdom på 18 år om de hadde vært passasjer mens foreldre kjørte raskere enn førerkortbeslag i 80-sone. Over 30 prosent av ungdommene svarte ja på dette.

Arvelig adferd

– Det nytter ikke å bare fokusere på politi og kontrollvirksomhet, det må tas tak i holdningen til ungdom og unge voksne, sier Harald Heieraas. Vi har sett at ungene etteraper foreldrenes aktivitet og adferd på veiene. Når det viser seg at foreldrene er dårlige forbilder, må vi ta mye mer tak på det området i fremtiden.

Ungdom i bil

TAR ETTER MOR OG FAR: Unge sjåfører kopierer foreldrenes kjørevaner. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Christopher Chung / AP

– Det er ingen tvil om hvor de unge sjåførene blir formet. Dette er en type adferd og en type holdninger som går i arv, og Lofoten er ikke noe unntak. De voksne må i mye større grad stå opp og ta avstand fra denne typen handlinger, sier Heieraas.

Trygg Trafikk ønsker at de kommunene som har problemer med fartsyndere, gjør en større innsats for å være med å påvirke og ta tak i problemet i den målgruppen det gjelder.