NRK Meny
Normal

Folkefest mot olje

- Vi står overfor et helt avgjørende slag. Norge må slutte å hinke videre på ett oljebein.

Folkefest

Stort engasjement: Mange deltok på folkefesten i dag.

Foto: Ane Høyem

Miljøvernminister Erik Solheim fra Sosialistisk Venstreparti er engasjert der han sitter i grønn skjorte med oppbrettete ermer. Politikere fra alle de politiske partiene sitter side ved side på en scene midt på torget i Kåbelvåg foran mange hundre oljemotstandere, de aller fleste medlemmer av Natur og Ungdom.

Det er folkefest mot olje i Kabelvåg, men også tilhengere av oljeutvinning utenfor Lofoten og Vesterålen er representert i panelet. Fire seter til høyre for den grønnkledte miljøvernministeren sitter stortingskandidat for Høyre og ordfører i Andøy, Jonni Solsvik.

- Vi ønsker at petroleumsnæringa skal utvikle seg i disse områdene, sier han.

- Jeg håper at en fortsatt kan ha sameksistens mellom fisk og olje, sier Aps førstekandidat i Nordland, Tor Arne Strøm.

Om det fra scenen ikke kommer de store overraskelsene, Høyre er fortsatt for olje og SV er mot, følger publikum nøye med. På første rad sitter Eivind Tredal fra Tvedestrand på Sørlandet.


Engasjement i folket

Folk

Folkehav: Ivrige tilhørere i debatten.

Foto: Ane Høyem

- Jeg er her fordi jeg synes at dette er en av de viktigste kampene vi kan kjempe i min generasjon, og jeg har lyst til å være med på folkefesten.

- Tror du slike arrangemener nytter?

- Jeg tror flere og flere skjønner at vi er nødt til å sette en grense for oljeindustrien før eller senere, og jeg tror dette er starten på en voksende folkebevegelse som kommer til å få stoppet oljeborring utenfor Lofoten og Vesterålen, sier Tredal.

Men, om de 270 unge miljøvernerne i Natur og Ungdom er i flertall på torget i Kåbelvåg, er også lokalbefolkninga tilstede.

Frederic Hauge

Selvskreven: Budskapet til Bellona-leder Frederic Hauges er klart.

Foto: Ane Høyem

- Flott fest

Britt Smedvik driver butikk på ett av torghjørnene. Butikken heter kottet, og er ifølge Smedvik Norges minste. Hun er begeistret for den festen som utspiller seg like utenfor butikkvinduet.


- Jeg synes det er flott , og spesielt at det er ungdommen som står bak.
Markeringen på torget får Smedvik til å tenke på sin egen ungdom.

- For mange år siden gikk jeg selv i demonstrasjonstog mot olje, og jeg synes det er viktig at vi nå våkner opp igjen.