Hopp til innhold

Lofotfiskerne håvet inn 300 millioner kroner på én uke

Det er historisk godt fiske i Lofoten og områdene rundt. – Det kan ikke kalles fiske en gang. Fiskerne bare «dypper» garnene og kommer i land med fisk, sier mottakslederen.

Video Rekordfiske

Rekordfiske

I forrige uke ble det fisket mer torsk enn noen gang før.

– Uansett hva du kaster ut, så får du fisk, sier Erling Falch, som er daglig leder ved Saga Fisk AS.

Til sammen leverte fiskerne 27.450 tonn torsk, for det meste i Lofoten. Den forrige ukerekorden er fra 1997, da det ble fisket vel 25.000 tonn torsk.

– Det kan ikke kalles fiske en gang. De er ute og henter. Fiskerne bare «dypper» garnene og kommer i land med fisk, sier Falch.

300 millioner

Det gir penger i kassa.

– Det store volumet torsk som fiskes, gjør at fiskekjøperne har betalt ut 300 millioner kroner til fiskerne siste uke, sier omsettingssjefen i Norges Råfisklag, Willy Godtlibsen, til avisa Fiskeribladet Fiskaren.

I fjor satte fiskerne inntektsrekord for hele året, men de store torskeleveransene så langt i år, vil sannsynligvis føre til at også denne rekorden slås.

Pluss 400 millioner

Før vintersesongen startet i år, var det mange som var bekymret for om den økonomiske krisa i viktige land som Portugal og Spania ville føre til lavere etterspørsel etter norsk torsk.

Skal en dømme etter fiskeprisene, kan det se ut som om det er balanse i markedet. Prisene har steget jevnt hele vinteren, og nærmer seg 16 kroner kiloet til fisker, som er 50 øre høyere enn da fisket startet.

Til sammen fører dette til at torskefiskerne til nå i år har økt inntektene med 400 millioner kroner, til 2,6 milliarder kroner.

Fiskebåten Juno

FYLLER OPP BÅTEN: Fiskebåten Juno kan fylle opp til båripa slik fisket er nå.

Foto: Bjørnar Hansen

Drypper på lokalsamfunnene

Etter rekordåret i fjor førte de store fisker-overskuddene til investeringer i nytt utstyr og modernisering av båtene, som førte til økt aktivitet i mange lokalsamfunn langs kysten.

– Når påsken nærmer seg, blir det roligere i Lofoten, men det harde kjøret til nå i vinter har ført til at enkelte fiskekjøpere har blitt satt ut av spill for kortere, eller lengre tid, sier Godtlibsen.

Andre har vært nødt til å innføre egne begrensninger på hva de kan ta i mot av enkeltleveranser.

Men gode tider betyr også travle tider.

– Akkurat nå skulle jeg ønske jeg var gatemusikant, for nå går det natt og dag, humrer Falch.