Hopp til innhold

Lofotfisker på surfebrett

Sjark, skøyte og tråler er farkoster vi forbinder med det årlige lofotfisket. Men surfebrett? – Ikke noe problem, sier surfefiskeren Olav Langvik.

Video Lofotfisker på surfebrett

UTROLIG SYN: Gjennom en kikkert filmet hobbyfotograf Børge Peter Klevstad Olav Langvik mens han fisker i Unstadvika i Lofoten.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Mange lofotværinger gjør store øyne når de ser «surfeduden» Olav Langvik (35) stå på surfebrettet sitt med dorg og hale inn torsk. Vanligvis er han å se på Hawaii på denne tiden av året. Men denne vinteren ble det surfeparadiset Unstad i Lofoten, skriver Lofot-Tidende.

– Ja, det blir fort litt folksomt på Hawaii. Lofoten er mye mer eksotisk. Det er stas å kunne surfe i Norge om vinteren, sier nordmøringen fra Averøy til NRK.no.

Mye surfing, mindre fiske

Man reiser ikke til Lofoten om vinteren uten «båt». Så med seg i surfebagasjen da han dro nordover i september hadde han et fire meter langt «stand up padleboard» – som er perfekt til å fiske på.

– I andre deler av verden er det ikke så uvanlig å fiske fra brett. På Hawaii er det veldig populært. Det er solgt noen få slik brett i Norge, så det er ikke bare meg som driver med dette.

Med seg «ombord» har han stamp, padleåre og ei dorg med tre kroker.

– Hva skjer når fisken biter?

– Da er det bare å la det stå til. I verste fall går jeg ned på kne for å holde balansen. Er det ei kveite på 90 kilo som biter, da sliter jeg. Da er det bedre å slippe, ler Olav.

Mye uvær og sterk vind har gitt perfekte surfeforhold i vinter. Langvik surfer mer enn gjerne i vindsdstyrke opp mot 20 sekundmeter. Fisking derimot, har det blitt mindre av.

– Jeg kommer ikke langt på dette brettet i full storm. Men jeg har funnet noen fiskeplasser som er i le, så noen fiskemiddager har det blitt.

Kajakk mye skumlere

De fleste av oss ville hatt store problemer med å holde balansen på et SUP-brett. Men Olav mener at en kajakk er mye skumlere å fiske fra enn et surfebrett.

– Hvis du ikke er god på eskimorull, kan det fort bli farlig å velte i kajakk. Det går ikke an å velte fra et padleboard, sier han til NRK.no.

VM i skreifiske

Surfefisker Olav Langvik filmet i Lofoten gjennom en kikkert

Surfefisker Olav Langvik filmet i Lofoten gjennom en kikkert.

Foto: Børge Peter Klevstad

Om to uker det VM i skreifiske i Svolvær. I fjor ble VM arrangert for 20. gang, og 541 fiskere fra åtte land deltok på tilsammen 66 båter. Totalt ble det fisket 2170 kilo lofottorsk. Olav teller på knappene om han skal driste seg til å delta i jakten på storskreien.

– Dersom været blir bra, er det ikke utenkelig at jeg melder meg på. Får jeg medvind, går det utrolig fort å padle.

Han har også en liten drøm om å kunne delta på Vestfjordseilasen som går fra Grøtøy i Steigen til Henningsvær hver sommer.

Eneste surfer

Olav Langvik fisker fra surfebrett

BRUKER SURFEBRETTET SOM FISKEBÅT: Dette bildet av Olav Langvik på SUP-brettet ble tatt i sommer.

Foto: Privat

Om sommeren kryr det av surfere på Unstad, men nå i vinter er han ganske alene. Til sommeren venter hverdagen og jobb på oljeplattform i Nordsjøen.

– Tida har gått fort. Det har vært mye godt surfevær. Samtidig har jeg fått slappet av og lest en haug med bøker. Dette livet gir sjelebot, sier Langvik.