Hopp til innhold

Nå blir det vanskeligere å smugle fisk ut av landet

Reglene for turistfiske strammes ytterligere inn. Målet er at turistene skal komme hit for opplevelsen sin del, og ikke for å ta med seg mest mulig fisk ut av Norge, sier fiskeriministeren.

Fisketurister

Regjeringen strammer inn reglene for turistfisket. Torsdag ble nye regler lansert.

Foto: Pål Hansen / NRK

Turistfisket i Norge har blitt utsatt for sterk kritikk i flere år. Flere tiltak har vært innført for å begrense blant annet smugling. I fjor ble bøtene doblet, men likevel gjorde tolletaten rekordbeslag.

Nå strammes regelverket ytterligere til. Torsdag lanserte regjeringen nye regler.

Fra neste år har turister kun lov til å ta med seg fisk ut av landet dersom de har oppholdt seg på en registrert turistfiskevirksomhet. Bedriftene må rapportere hvor mye turistene fisker. I tillegg skal de informerer turistene om reglene.

Se hele det nye reglementet her:

Stopper smuglerne

Bjørn Tore Zahl er daglig leder ved Saltstraumen brygge i Bodø. Hit kommer det årlig mer enn 25.000 turister for å fiske.

Bjørn Tore Zahl, ved Saltstraumen brygge. Sammen med fiskeri- og sjømatsminister, Odd Emil Ingebrigtsen.

PÅ HJEMMEBANE: Daglig leder ved Saltstraumen brygge i Bodø, Bjørn Tore Zahl ønsker fiskeri- og sjømatminister, Odd Emil Ingebrigtsen, velkommen til turistfiskebedriften.

Foto: Dina Storvik / NRK

20.000 av dem er utlendinger.

Han er svært fornøyd med de nye reglene.

– Dette kan bidra til å fange opp smuglerne, sier Zahl.

Han mener at et stort problem for næringen har vært at turister som kommer til Norge for å fiske, leier seg inn på private bryggeanlegg eller båter.

Der kan de fiske uten noen form for rapportering eller kontroll. Når oppholdet er over fyller de opp store frysere i bilen og kjører ut av landet, sier Zahl.

Fiskebeslag

Tollvesenet har de siste åra gjort store beslag fra turistfiskere.

Foto: Tollvesenet

I dag kan turister som bor på overnattingssteder, som ikke er registrert for turistfiske, lov til å ta med seg inntil 10 kilo fisk. Fra neste år blir de nødt til å sjekke inn på godkjente anlegg for å få lov til å ta med fisk ut av landet.

De som har fisket ved registrerte anlegg, har hatt lov til å ta med 20 kilo hjem. Nå blir kvoten redusert til 18 kilo.

– På anleggene har vi også bedre kontroll, fordi det er ikke fryseplass til mer enn det de har lov til å ta med hjem, konstaterer Zahl.

Minsker svinn

Han forteller at mange turister prøver å maksimere vektskvota. Det er derfor flere som skjærer av kun de beste stykkene på fisken, og legger igjen resten.

– Dette er veldig synd, og vi kaster bort masse god fisk, sier Zahl.

Han håper de nye reglene fører til at det blir mindre svinn.

Statsråden på besøk i Bodø

Fiskeri- og sjømatminister, Odd Emil Ingebrigtsen (H) mener de nye reglene støtter opp under de seriøse bedriftene.

– Vi ønsker å gjøre det lettere for de seriøse aktørene i bransjen fordi de er en viktig del av norsk reiseliv.

Han håper også at det framover blir mindre fokus på mengden fisk, og at turistene heller skal se på fisket og norgesbesøket som en god opplevelse.

Han varsler også strengere straff for å bryte reglene.

Likevel ikke helt fornøyd

Selv om Zahl støtter de nye reglene, er han ikke hundre prosent fornøyd.

Utenlandske turister på fisketur i Norge

UTENLANDSKE TURISTER: I år er de ikke mange å se, men neste år blir det kanskje flere som vil kjenne på de nye reglene fra Nærings- og fiskeridepartementet.

Foto: Dina Storvik / NRK

At kilogrensen flyttes fra 20 til 18 kilo, vil gjøre at færre turister ønsker å legge turen Norge, mener han.

– Tjue kilo var allerede lite. Det holder til omtrent 46 porsjoner. Deler du det på en familie på fire, så får de knapt 12 middager, sier Zahl.

Han mener dette er urettferdig mot en bransje som allerede står med brukket rygg i år, fordi den aller største kundegruppen ikke får lov til å besøke Norge.

Ingebrigtsen sier han forstår frustrasjonen, men minner om at dette handler om den lovlige mengden fisk som turister kan ta med seg ut av Norge.

– Jeg foreslår heller at turistene kommer til Norge og nyter maten her, dersom de ønsker å spise enda mere fisk, sier ministeren.

I en tidligere versjon av saken sto det at de nye reglene forbød turister å ta med seg fileter ut av landet. Dette er feil, og er nå rettet på.