Hopp til innhold

Fikk tilsendt store mengder narkotika til falske postkasser

Bakmennene satte opp falske postkasser med falske navn. En helt ny måte å kamuflere kriminell virksomhet på, ifølge politiet i Lofoten. – Politiet har bare skrapt i overflaten på et stort miljø, forteller kilde.

Illustrasjon

Politiet beslagla store mengder amfetamin, hasj og piller gjennom flere aksjoner fredag og lørdag. Illustrasjonfoto.

Foto: Marco Vaglieri

– På høy tid at politiet aksjonerte.

Mannen i 20-årene er ikke overrasket over at politiet i Vestvågøy i helga pågrep 20 personer og beslaglagt flere kilo narkotika i forbindelse med en stor narkotikaaksjon. For miljøet er stort, forteller han.

Mannen var tidligere selv med på å distribuere narkotika i regionen, og mener å kjenne til flere av dem som nå er pågrepet. Han beskriver et tøft miljø.

– Noen oppsøker dette miljøet, mens andre - for eksempel ungdom - blir tilbudt amfetamin på fest, og slik vikler seg inn i noe det er vanskelig å komme seg ut av.

Han forteller om hvordan han selv ble introdusert for cannabis på en fest som tenåring, og hvordan dette gradvis eskalerte fra bruk til salg og distribusjon av tyngre stoffer.

– Jeg kunne selge for så mye som 50.000 kroner fra torsdag til søndag. Presset er stort, og for min del ble løsningen til slutt å flytte bort.

Sendt med posten

Ifølge Lofotposten hadde de to distributørene som ble pågrepet i helgen, satt opp postkasser med fiktive navn på ordinære postkassestativ.

Narkotikaen ble sendt til disse postkassene med vanlig post. Ifølge politiet i Lofoten er dette en helt ny måte å kamuflere kriminell virksomhet på her.

– Akkurat dette har jeg ikke hørt om før. Men da jeg var involvert fikk vi en del tilsendt gjennom posten, forteller NRKs kilde.

De fleste av de pågrepne er i 20-årene. Noen er også familiefolk.

Illustrasjon

– Noen lever et dobbeltliv, og holder på med dette rett foran nesen på både kone og barn, forteller mannen i 20-årene. Illustrasjonsfoto.

Foto: Marco Vaglieri

– På den tiden jeg var involvert var det et stort miljø, og jeg opplever ikke at det har blitt mindre med årene.

Store utfordringer

Lensmann i Vest-Lofoten, Asbjørn Sjølie, beskriver utfordringene med hensyn til narkotika i regionen som store.

Hittil i 2016 har de etterforsket langt flere alvorlige narkotikaforbrytelser enn de to foregående årene. Samtidig har politiets innsats vært mer eller mindre stabil.

– Selv om vi avdekker flere saker, betyr ikke det nødvendigvis mer bruk. Det kan være et resultat av at vi lykkes mer i vårt arbeid, sier Sjølie til NRK.

Ordinære postkasser

Lensmann i Vest-Lofoten, Asbjørn Sjølie

Ifølge lensmann Asbjørn Sjølie i Vest-Lofoten er ikke alle de pågrepne fra Vestvågøy. Beslagene som er gjort beskrives som store selv i norsk målestopp, men er ikke rekord.

Med helgens aksjon, som ifølge lensmannen var et resultat av lang tids planlegging, har politiet lykkes med å stanse en stor narkotikaåre inn til Vestvågøya.

Om postkassene forteller lensmannen at de aldri har sett lignende metode i bruk tidligere.

– Vi kjente til at det var i ferd med å etablere seg en ny innførselsåre via disse postkassene, og har fulgt med dette objektet over noe tid.

– Hva kan du si om disse postkassene?

– Helt ordinære postkasser, satt opp ved et tilstøtende tettsted et stykke unna der de mistenkte selv bor.

– Vi anbefaler at folk som plutselig oppdager nye postkasser med navn de ikke kjenner, om å ta kontakt med politiet, avslutter lensmannen.