Hopp til innhold

Får fortsette «badestudier» – sparer seks millioner

Høgskolen i Nesna får fortsette med studier i utlandet ut høstsemesteret. Det sparer høgskolen millioner på.

Studenter fra Norge på stranda på Bali, Indonesia

SLUTT: Høgskolen i Nesna har fått streng beskjed fra Kunnskapsdepartementet: – Kutt utenlandsstudiene umiddelbart. Her er norske studenter på en av strendene på Bali.

Foto: Jonas Eilertsen

Fredag ble det klart at Kunnskapsdepartementet har gitt Høgskolen i Nesna tillatelse til å fortsette med studietilbudet i utlandet et semester til. Høstsemesteret gjennomføres derfor som planlagt.

Rektor ved Høgskolen i Nesna, Svein Erik Forfang

Rektor ved Høgskolen i Nesna, Svein Erik Forfang

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

– Det er det vi har bedt om i vårt brev til departementet. Det ville skapt store problemer for oss med en umiddelbar avvikling. Vi hadde 250–300 studenter klare til å reise, sier rektor Svein Erik Forfang til NRK.

Sparer millioner

Dette skjer etter at Kunnskapsdepartementet først ga Høgskolen i Nesna kontant beskjed om å kutte ut utenlandsstudiene med en eneste gang. Nå har de blitt litt mildere.

– Over 200 studenter hadde betalt depositum og sett frem til studiene. Da er det viktig at ikke studentene, som en uskyldig tredjepart, blir berørt. Derfor har vi funnet en praktisk løsning, samtidig som vi jobber sammen med høgskolen for å avvikle dette så raskt som mulig, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til NRK.

Høgskolen i Nesna

LEGGER NED: Nesna har årlig rekruttert cirka 250 studenter til sine studier i utlandet. Nå er det snart slutt.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Rektor Svein Erik Forfang anslo at det økonomiske tapet ville være på mellom åtte og ti millioner kroner på grunn av tapt inntekt og erstatninger til samarbeidspartnere.

– Dette er gode nyheter for studentene og for oss. Vi har skaffet lærere til fagene og de ville ikke hatt mye å gjøre til høsten, om ikke dette ble resultatet. Vi sparer 5–6 millioner kroner på dette. Nå kan vi heller bruke disse pengene på god undervisning.

Departementet understreker at Høgskolen i Nesnas planlagte avvikling over en tre årsperiode fortsatt er uaktuell.

Kunnskapsministeren: – Ikke god bruk av penger

Torbjørn Røe Isaksen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Det var i februar Høgskolen først fikk beskjeden om at de måtte kutte ut utenlandsstudiene fra 1. august. Bakgrunnen er et ønske fra departementet om å få bukt med såkalte «badestudier».

– Det er veldig bra at studenter drar til utlandet, men da vil vi at det skal være på en utenlandsk institusjon. At man tar norske fag med norske lærere i utlandet, mener vi ikke bør prioriteres. Dette er ikke god bruk av skattebetalernes penger, sier kunnskapsministeren.

– Det er rett at høgskolen kan tape penger på dette, men vi er nå i dialog med høgskolen for å finne en praktisk løsning.

Mange ungdommer velger å reise til utlandet for å ta delstudier. Høgskolen i Nesna sender studenter til Bali i Indonesia, og eksamensresultatene er gode - til manges overraskelse.

Reportasje fra 2010: Mange ungdommer velger å reise til utlandet for å ta delstudier. Høgskolen i Nesna sender studenter til Bali i Indonesia, og eksamensresultatene er gode – til manges overraskelse.