I et brev sendt de involverte kommunene godkjenner Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) at tjenestene fra 110-sentralen i Rana overføres til 110-sentralen i Bodø.
– DSB ser det som positivt at kommunene i Helgeland politidistrikt tar initiativ til å inngå i et større faglig samarbeid med kommunene i Salten- og Midtre Hålogaland politidistrikt om drift av en felles 110-sentral, heter det i brevet som er undertegnet av blant andre avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen.
Store 110-regioner
Avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.
Foto: Henrik Bøe / NRK– Store 110-regioner gir bedre håndteringsevne og økt faglig kvalitet på tjenestene, noe som vil være til det beste for befolkningen, nødstilte og til støtte for de ulike brann- og redningsvesenene, står det videre.
Den nye regionen for nødalarm i Bodø vil omfatte så å si alle kommunene i Nordland, samt sju i Troms. Brannsjef i Salten, Rolf Søtorp, ser mange fordeler med det:
– Tilbudet borgerne opplever når de ringer inn, vil bli det samme, men sentralene blir mer robuste og vil få bedre kvalitet. Det vil også bli rimeligere for kommunene med litt færre sentraler.
Søtorp mener også endringen vil forenkle innføringen av nødnettet som skal komme for hele Nord-Norge i perioden 2015-2016.
Het debatt
I tillegg til kommunene i Nordland vil Troms-kommunene Harstad, Kvæfjord, Skånland, Ibestad, Gratangen, Lavangen og Salangen gå inn i den nye nødalarmregionen. Bindal kommune helt sør i Nordland er ikke med, da den hører inn under Nord-Trøndelag politidistrikt.
Når overføringen til Bodø skal skje vil bli avklart i samtaler mellom partene.
DSB har i lang tid arbeidet for færre og større 110-sentraler, og i en analyse som ble lagt fram i fjor høst, ses det nærmere på et konkret forslag om å redusere antall sentraler fra 19 til 12. Analysen slår fast at det vil være samfunnsøkonomisk lønnsomt med færre nødsentraler. Prosessen har ført til betydelig politisk debatt, både på riksplan og lokalt.
(NTB)