NRK Meny
Normal

Fabrikkbrannen: – En tragedie for Værøy

Lofoten Sjokolade AS ble totalskadd i brann tidligere i dag. – Det var en merkevare bygd av en familie, som alle på Værøy var stolte over, sier varaordfører Jill Arntsen.

Brann på Værøy gamle flyplass

Slik så det ut på brannstedet torsdag formiddag.

Foto: Jostein Kristiansen

På en nedlagt flyplass langt ute i havgapet, ved foten av majestetiske fjell holdt Lofoten Sjokolade AS hus, hvor fabrikken produserte og solgte håndlaget kvalitetssjokolade. I dag tidlig kom nyheten om at sjokoladefabrikken var totalskadet i brann.

– Det var veldig trist å våkne opp til nyheten i morges. Mine tanker går til familien som har mistet både hjemmet og levebrødet sitt, sier varaordfører Jill Arntsen.

– En milepæl i Værøy

Avinor Værøy helikopterhavn bisto brannvesenet under slukkingen av den nedbrente fabrikken.

– I slike små samfunn som Værøy må vi samle alle kreftene vi har når slikt skjer, sier utrykningsleder for Avinor Værøy helikopterhavn, Leif-Rune Kristiansen.

Kristiansen er også nærmeste nabo til fabrikken som er bygd i det gamle flyplasslokalet.

– Den gamle lufthavna er jo en milepæl i Værøy. Med den forsvant det en del historie også, forteller Kristiansen.

Værøy Lufthavn

I 1990 ble et Widerøe-fly tatt av et stormkast og slengt på havet. Alle omkom og flyplassen ble stengt. I 2008 ble flyplassen omgjort til sjokoladefabrikk og hjem for gründerne.

Foto: Dan Henrik Klaussen / NRK

Merkevare for Værøy

Siden oppstart i 2008 har sjokoladen fra Lofoten gjort seg kjent både nasjonalt og internasjonalt.

– Det er ikke bare god fisk som kommer fra Værøy, før brannen hadde vi nemlig veldig god sjokolade herfra også, sier varaordføreren.

Øya huser tett opp mot 800 personer. I et lite lokalsamfunn som Værøy går det derfor inn på lokalbefolkningen når slike hendelser inntreffer.

– Vi er få, og alle kjenner alle. På grunn av det blir alle på en måte involverte, forteller Arntsen.

Etterforsker årsaken

Brannvesenet måtte kjempe mot flammene i flere timer før de fikk kontroll.

– Vi har kontroll på brannen, sa vaktleder Øystein Bjerke ved Salten brannstasjon ved 9-tiden torsdag morgen.

I følge operasjonsleder ved Salten politidistrikt er årsaken til brannen enda ikke kjent. Torsdag kveld foregår det kriminalteknisk- og taktisk etterforskning på stedet.

– Det er vanskelig å si hvor lenge de kommer til å holde på med etterforskningen, eller når årsaken til brannen vil være klar, forteller operasjonsleder Elisabeth Eide.

Brannen på Værøy var én av tre i Nordland i dag. Natt til torsdag ble fem personer evakuert da det begynte å brenne i tre leiligheter i et rekkehus i Nesna kommune. I tillegg brant det i en enebolig i Brønnøysund tidligere i dag.