NRK Meny
Normal

– Sjokolade for hundretusener av kroner gikk opp i røyk

Sjokoladefabrikken på Værøy ble totalskadet i brann i går. Nå har familien som eier fabrikken startet jakten etter nytt hjem, og nye produksjonslokaler.

Ruinene av Lofoten Sjokolade AS på Værøy

Slik ser det ut på brannstedet fredag. Brannvesenet driver fremdeles etterslukking.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

På en nedlagt flyplass langt ute i havgapet, ved foten av majestetiske fjell holdt Lofoten Sjokolade AS hus, hvor fabrikken produserte og solgte håndlaget kvalitetssjokolade. Torsdag morgen kom nyheten om at sjokoladefabrikken var totalskadet i brann.

– Nå er alt tapt, forteller Jeanette Johansen til NRK.

Sammen med sin mann Remi gav de for noen år siden nytt liv til den gamle flyplassen. Nå må familien finne seg et nytt sted å bo.

– Vi hadde allerede bestemt oss for å flytte sørover, til et sted nær Jotunheimen, og befant oss i Skjåk i Oppland da nyheten kom, sier Johansen, som retter en stor takk til kommunen for krisehjelpen de fikk utover dagen torsdag.

Vi har fått fantastisk hjelp, og det har strømmet på med støtteerklæringer etter at hendelsen ble kjent. Det gir oss styrke i en vanskelig situasjon.

Jeanette Johansen

– I sjokk

Hjemme på Værøy var det bare én person som befant seg torsdag morgen. Den polske arbeideren har over årenes løp blitt en naturlig del av familien. Han kan ikke norsk eller engelsk, men fikk likevel varslet fra til nødetatene da brannen brøt ut.

– Vi har blant annet en gasskomfyr tilknyttet fabrikken, hvor en god del gassflasker befant seg. Heldigvis fikk han varslet fra om dette. Hadde de blitt rammet av flammene, ville brannen fått en mye mer dramatisk vending.

Arbeideren er i sjokk, men har det etter forholdene bra, legger hun til

>Remi og Jeanett Johansen foran den nedlagte flyplassen på Værøy

Remi og Jeanette Johansen foran den nedlagte flyplassen på Værøy.

Foto: Tor Sivertstøl / nrk

– Hvordan går det med dyrene?

– Vi har 11 katter, og dem leter man etter nå. En stor takk til politiet, som har satt ut rent vann til dem.

Verdier for millioner

Hvor store verdier som gikk opp i røyk, er det foreløpig vanskelig å si noe om. Men de hadde allerede opparbeidet seg et solid lager med håndlaget sjokolade i forbindelse med julesalget. Verdien på dette alene er på flere hundre tusen kroner.

– I tillegg hadde vi mye emballasje og splitter nye maskiner der. Det er nok totalt snakk om verdier for flere millioner.

Etter at media begynte å skrive om den utbrente sjokoladefabrikken i går, har butikkene opplevd å bli utsolgt for sjokolade, forteller Jeanette.

– Vi fikk telefon fra en butikk i går, som var helt fri for sjokolade. Det kan virke som om at folk forsøker å få tak i det som finnes igjen til julegaver og lignende.

Leter etter nye lokaler

Lofoten Sjokolade AS vil på ny reise seg fra asken, forsikrer Jeanette.

– Nå leter vi etter en ny plass og bo. Så er målet å finne produksjonslokaler og komme i gang med produksjonen igjen så fort som mulig, avslutter hun.

Værøy Lufthavn

I 1990 ble et Widerøe-fly tatt av et stormkast og slengt på havet. Alle omkom og flyplassen ble stengt. I 2008 ble flyplassen omgjort til sjokoladefabrikk og hjem for gründerne.

Foto: Dan Henrik Klaussen / NRK