Hopp til innhold

Esperanza Spalding i Bodø under Nordland Musikkfestuke

Jazzdronningen Esperanza Spalding sjarmerer Bodø og håper på et oljefritt Nordland.

Esperanza Spalding

TRAVEL: Esperanza Spalding er stadig på farten. Fredag spilte hun i Bodø, søndag spiller hun i Porto i Portugal, tirsdag bærer det nordover igjen til Helsingfors for to konserter.

Foto: Matt Sayles / Ap

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Esperanza Spalding er fra Portland i Oregon, og blir sett på som en av USAs dyktigste og mest spennende unge jazzmusikere. Det er kontrabassen som er hennes instrument. Da den amerikanske presidenten Barack Obama ville ha henne til å spille for seg under Nobelkonsrten i fjor ble hun oppdaget av hele verden.

Nå er hun i Norge igjen og fredag kveld opptrådte hun i Bodø under Nordland Musikkfestuke.

Vakkert, fredelig og stille

Og Spalding liker det hun har sett så langt.

– Det er vakkert her. Vi dro på en fantastisk båttur i går, og så på alle de fine øyene som er her. Det er så fredelig og stille, sier hun til NRK.no før hun entrer scenen i Bodø.

I dag er 26-åringen fra Oregon en av verdens mest etterspurte jazzmusikere. Hun er kjent for sine gode låter som skriver selv og for å være en virtuos utøver på sitt instrument. Og det blir sagt om henne at hun kan få alle til å nynne på jazz og pop.

Første tur til Nord-Norge

Esperanza Spalding har aldri vært i Nord-Norge før, men har fått med seg at det er mye snakk om oljeutvinning her nord.

– Jeg har spurt meg selv om hvor alle pengene til Norge kommer fra, da sier alle "We have a lot of oil", ler jazzdronningen.

Esperanza Spalding på Nobelkonserten.

Esperanza Spalding på Nobelkonserten.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Håper på et oljefritt Nordland

Esperanza Spalding snakker videre om sitt inntrykk av at nordmenn er veldig innstilt på å beskytte sitt landskap og natur.

– Jeg håper det norske folk kan finne alternative løsninger istedet for olje, for landet her er så rent og uberørt. Det minner meg om hjemplassen min i Oregon, sier hun.

Men hun innrømmer at hun selv ikke er flink til å spare miljøet.

– Det blir slik når jeg lever av å reise rundt. Jeg skulle gjerne satt et standpunkt hvor jeg sier at vi skulle stoppe boringen etter olje og tenke mer på miljøet, men det er ikke så enkelt, sier Spalding.

Hun prater engasjert om at vi må bruke våre smarte hjerner sammen for å endre måten vi konsumerer energi og energiressursene.

– Realistisk sett kan vi ikke bare stoppe alt, men jeg håper at vi snart innser at vi ikke kan drukne våre energiproblemer i olje, sier hun.

Skjer over hele verden

Esperanza Spalding mener det som skjedde i Mexicogulfen er tragisk, men at mediaoppmerksomheten og nærheten til USA gjør det blir så mye mer sjokkerende. Hun sammenligner oljeutslippet med alle krigene USA har vært involvert i.

– Det er en tragedie at vi forbruker mest energi i verden, men vi får aldri sett den styge siden av dette. Det har aldri kommet til vårt land. Når vi får se det, slik som i Mexicogulfen, blir vi skrekkslagne og vi glemmer at det er det som skjer rundt om i verden på grunn av vårt overforbruk.

Siste stopp for turneen

Spalding kom til Bodø torsdag, og har vært i Norge i 10 dager og har fått et spesielt forhold til Norge. Hun vet ikke mye om Nordland musikkfestuke, men vet at Carmen er utstillingen som åpne det hele.

Dette er den siste spillejobben for bandets turne og de skal bruke en ny trommis i kveld, men det bekymrer ikke Spolding.

– Publikum vil få høre noe unikt i kveld. Vi har ny trommis og får en ny innfallsvinkel på musikken. Det blir interessant.

Å være favorittartisten til president Obama tar hun ikke så alvorlig.

– Det er veldig oppskrytt. Sånt skjer ofte med hjelp av pressen. Jeg var bare på en liste av artister som president Obama ville at skulle spille på Nobelprisseremonien. Men det er uansett stas. Jeg liker at han setter pris på meg, siden jeg setter pris på han.

Esperanza Spalding bedyrer at Norge er en kult land og at hun vil komme tilbake i november.

Nye plater

Hun er aktuell med albumet Chamber Music Society som blander kammermusikk med jazz, folk- og verdensmusikk.

På plata, som gis ut 30. august i Norge, sier Spalding at hun ville undersøke rommet mellom et klassisk kammerensemble og jazzmusikere.

– Vi spiller improvisert musikk i arrangerte komposisjoner og er som et lite kammerorkester. Neste år gir hun ut Radio Music Society der funk, hiphop og rock inngår som elementer.

For fem år siden ble hun ansatt ved Berklee College of Music og ble en av de yngste professorer i denne prestisjetunge institusjonens historie.