Erkjente ikke straffskyld

Den 17-årige drapsdømte jenta erkjente ikke straffskyld da ankesaken startet i dag. Tingrettens dom er feil, og har lagt for lite vekt på at drapet skjedde i nødverge, mener jentas forsvarer John Erik Nygaard.

Statsadvokat Geir Forenebo og forsvarer John Erik Nygaard

ANKESAK: Statsadvokat Geir Forenebo og forsvarer John Erik Nygaard i retten tirsdag morgen.

Foto: Frank Nygård / NRK

17-åringen ble i Rana tingrett dømt til seks års fengsel for drapet på Trond Roger Solum (29). I dag startet ankesaken i Hålogaland lagmannsrett i Mosjøen. Her står jenta tiltalt for forsettlig drap.

- Vi mener Rana tingrett har vurdert skyldsspørsmålet og bevisene feil. Min klient handlet i nødverge, sier 17-åringens forsvarer John Erik Nygaard til NRK Nordland.

Mener du at aktors vitner i tingretten ikke var troverdige?

- Jeg ønsker ikke å gå inn på bevisføringen i tingretten. Nå skal det føres stort sett de samme bevisene for lagmannsretten. Så får retten vurdere bevisene, sier Nygaard.

Jury

Åstedsgransking på Utskarpen

BLE DREPT: Trond Roger Solum ble drept natt til 17. mai i år.

Foto: Frank Nygård / NRK

Er det en fordel at det denne gangen er en folkejury?

- Det vil jeg ikke ha noen formening om. Nå får juryen vurdere de bevisene som Rana tingrett har vurdert, så får vi se hva deres oppfatning blir, sier 17-åringens forsvarer.

- Sjalu og voldelig

Det var tidlig om morgenen 17. mai at den nå drapsdømte 17-åringen knivstakk Trond Roger Solum (29) slik at han døde. Drapet skjedde i leiligheten hun delte sammen med Solums kjæreste.

Kvelden før hadde alle tre vært sammen på fest på Nesna, der Solum bodde. Utpå morgenen 17. mai ringte den avdøde 29-åringen og sa at han kom bort til jentene. Venninnen slapp kjæresten inn, noe 17-åringen reagerte på. Hun mente at han ikke hadde noe der å gjøre.

Det oppstod en krangel, 17-åringen slo til avdøde, og det hele endte med den fatale knivstikkingen.

17-åringen tilsto at det var hun som hadde drept nesnamannen. I tingretten beskrev hun Solum som sjalu og voldelig, og forklarte at hun stakk i selvforsvar. Denne forklaringen festet ikke retten lit til.

I barneverssituasjon

4. september ble 17-åringen dømt til seks år fengsel for forsettlig drap. Hun ble også dømt til å betale avdødes foreldre erstatning og oppreisning på til sammen 256.821 kroner.

Den drapsdømte jenta er i dag plassert på en barnevernsinstitusjon på Fauske