En vaskeekte patriot

– Andre kan ta en detox-kur eller meditere. Jeg må opp til Nord-Norge og puste litt, sier Erlend Elias, som er en av de nominerte til prisen «Årets Nordlending».

Erlend Elias Bragstad

Erlend Elias Bragstad sier at han var overrasket over å bli nominert til «Årets nordlending». – Hvis jeg vinner skal jeg ta en skikkelig Nord Norge-turné i 2015, og kjøre show, sier Bragstad. Han drømmer om å ha sitt eget nordlandshus på Kjerringøy.

Foto: Mette Ballovara / NRK

Erlend Elias Bragstad (32) prater fort og energisk. Han har mye på hjertet, Tysfjord-mannen som lever livet som kjendisstylist i Oslo.

«Erlend Elias har virkelig markert seg det siste året», står det i nominasjonsteksten til Årets Nordlending.

TV-serier som «Erlend Elias søker lykken» og «Typen til» trekkes fram, i tillegg til lulesamens engasjement for å bygge opp en samtalegruppe for å hjelpe samiske homofile med å komme ut av skapet.

På toppen av det hele har Bragstad akkurat åpnet sin egen salong i Oslo, som satser på bli ny-konseptet.

Satte Leo på plass

– Hele året har vært overveldende, sier Bragstad.

– Jeg har hatt et vanvittig tøft år, med en person i nær familie som har vært i en kraftig bilulykke og hatt alvorlig nyrekreft. Samtidig har jeg fått meg kjæreste, og har åpnet min egen salong, Erlend Elias Huset. Og så har jeg vært ekstremt mye i Nord-Norge, både på jobb og privat.

Bragstad legger ikke skjul på at han er en ekte landsdelspatriot.

Andre kan ta detox-kur eller meditere litt. Jeg må opp til Nord-Norge og puste litt.

– Andre kan ta detox-kur eller meditere litt. Jeg må opp til Nord-Norge og puste litt, forteller 32-åringen, som insisterte på å ta med NRK-programleder Leo Ajkic med hjem til Tysfjord under innspillingen av «Typen til».

– Leo ville ta meg med til sitt hjemland Bosnia, men jeg sa «No no, her blir det Tysfjord», sier Bragstad og ler høyt.

Allerede i begynnelsen av programmet setter han Ajkic på plass i hans bruk av ordet «homo»:

– Du må slutt med det homse-snakket. Du kan ikke si at en ting er homo, du kan si at noe er feminint. Det finnes gruvearbeidere som er homofile også, sa Bragstad.

Vil gi råd

Han har tatt kontakt med Sametinget for å bygge opp en samtalegruppe for å hjelpe samiske homofile med å komme ut av skapet.

– Vi skal møtes nå før jul, og prøve å bygge opp noe i løpet av 2015. Jeg får tilbakemeldinger fra både samiske menn og kvinner og folk ellers, som sliter med å komme ut. Det er viktig å ha noen å prate med, og ha noen profesjonelle som kan gi litt råd. Jeg kan bidra med min historie, og fortelle at det ikke er noe farlig å komme ut. Men det at vi trenger en slik gruppe i 2014 synes jeg er trist.

Kjendisstylisten beskriver det som en ære å være nominert til «Årets nordlending».

– Jeg elsker Nord-Norge mer enn noe annet. Jeg ble veldig overrasket over å bli nominert, og syntes det var ganske overveldende.

Bragstad sier at hans viktigste budskap er at folk skal være seg selv.

– Det viktigste i livet er å være deg selv. Jeg har bestemt meg for å ikke prøve å være som noen andre. Jeg flirer så høyt jeg vil. Det å ta seg nær av ting gjør jeg ikke lenger. Jeg vet at jeg av og til ser ut som et juletre, men jeg elsker det. Er det noe du liker, så gå for det. Det håper jeg at jeg har klart å formidle, sier 32-åringen.