Hopp til innhold

En av de savnede funnet

Det var den 43 år gamle Bjørg Heidi Åkerøy, bosatt i Vefsn, som fredag ettermiddag ble funnet av letemannskapene etter skredulykken i Jamtfjellet 16.

Skred-søk i Jamtfjelltiden
Foto: lars-petter kalkenberg / nrk

Bjørg Heidi Åkerøy etterlater seg to barn på 21 og 17 år. Det var i klokken 15.40 i ettermiddag at hun ble funnet i det området hvor søket har foregått i hele dag.

– Det var markeringen fra en av søkshundene vi har i arbeid som fant fram til stedet. Vi har ingen detaljer fra skadestedet ennå, forteller John-Helge Vang som er stabssjef ved Helgeland Politidistrikt.

John-Helge Vang, stabssjef i Helgeland Politidistrikt

John-Helge Vang, stabssjef i Helgeland Politidistrikt håper å finne også den siste savnede

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / nrk
Video VEFSN-SKRED-210510-NO-190446-SI_NO.mp4

Vet ikke hvem de fant

Politiet vet ikke hvem av de to som er funnet. Den forulykka vil bli fraktet til Vefsn sykehus for identifisering.

Letingen fortsetter

Letingen etter den siste savnede fortsetter utover kvelden, sier Vang.

– Vi må sjekke ut alle de markeringene som kommer, så får vi se hva vi finner. Vi håper selvsagt å finne den siste også, men det er et stort område vi skal søke gjennom.

Tom Gjertsen, innsatsleder

VANSKELIGE LETEFORHOLD: – Vi er sikre på at vi nå leter på det riktige området, sier innsatsleder Tom Gjertsen.

Foto: Frank J. Nygård / NRK

Vanskelig søk

Det har vært en en vanskelig oppgave å lete etter de to kvinnene som var savnet etter skredet 16. mai. Det sier innsatsleder Tom Gjertsen.

– Det som er vanskelig med denne leteaksjonen er at lukten kan ta veldig mange forskjellige veier ut. Det viser seg at under mange av disse plassene er det smeltet bort snø og det har dannet seg tunneler. Der hundene markerer mest graver vi oss ned, og sonderer ut derfra og setter hundene på, på nytt, sier han.

– Vi fortsetter med hund i dag og så går vi igang med finsøk i morgen, hvis vi få opp nok folk. Det er ganske dypt her og det er nok snakk om mellom seks og sju meter med tettpakket snø, og vi klarer ikke å sonde ned med sondestenger.

– Vi møter så mye isklumper på veien ned at vi rekker ikke ned, sier innsatsleder og førstebetjent Tom Gjertsen til NRK.no.

Leteaksjon i Vefsn

MARKERTE: Hundene som benyttes i letearbeidet markerte om mulige funn da under dagens leteaksjon.

Foto: Frank Nygård / NRK

Hurtig avtining

– Det som har hjulpet oss her opp er at det har vært en fin avtining de siste dagene, så i forhold til slik det var da vi kom har det gått tilbake mange meter, sier Gjertsen.

– Hvor stort område har dere undersøkt nå?

– Nå har vi vært stort sett over alt med hundene. Vi har lett fra der vi vet at turgåerne stod da de ble tatt, og til nederste funnet og rundt kanten hvor vi står nå. Vi har funnet ski og den sekken til hun som er savnet ligger også på omlag 500 meter. Vi har også vært over i andre skred og søkt med hund, uten at de viser så veldig mye interesse der.

– Vi har veldig stor tro på at vi er inne i det riktige området her vi står nå, sier Gjertsen.

Mange vil hjelpe

Det er svært mange som ønsker å bidra i letearbeidet, men Gjertsen sier det er en oppgave politiet tar seg av, og det er ikke bare for folk å ta seg opp hit å begynne å grave selv.

– Nei, det er helt klart at det vil vi ikke ha. Årsaken er at vi har markeringer ute på veldig mange plasser og dette også har med sikkerhet å gjøre. Vi har innført ferdselsforbud og vi anbefaler at folk holder seg unna, sier Gjertsen.

Bjørn Fossland, innsatsleder

LETER HELE PINSEN: – Vi satser på å lete hele pinsen, sier innsatsleder Bjørn Fossland til NRK.no

Foto: Frank J. Nygård / NRK

Fra lørdag morgen overtar Bjørn Fossland som innsatsleder. Fossland sier de trenger mer folk og har bedt Heimevernet om hjelp.

– Nå har vi rettet en henvendelse til Heimevernet for å få en tropp fra innsatsgruppen til å hjelpe oss i morgen. Dette er veltrent personell som vi mener er godt kvalifisert til en slik jobb. Vi regner med å gå igang omkring klokken 0900 i morgen, og så får vi se hvor langt vi kommer. Om det så er nødvendig skal vi bruke hele pinsen, sier Fossland.

– Det er en god del masser som må fjernes for å få sjekket ut de stedene hvor hundene har markert. Det krever endel muskelkraft og derfor gjør vi det av slik, sier Bjørn Fossland.