NRK Meny
Normal

Elever nektes stipend under lærerstreiken

Skoleelev og hybelboer Gabriel Sandbakk (17) hadde gamblet på stipendet for å betale depositum for hybelen og skolebøker. Men Lånekassen vil ikke betale ut stipend til uregistrerte elever.

Forvirrede elever møtte i hopetall på streikerammede skoler i dag - fryktet både for skoleplassen og stipendet sitt.

FÅR IKKE UTBETALT STIPEND: Anne Marie Edvardsen og Gabriel Sandbakk som skulle begynne på andreåret på media og kommunikasjon i dag. Da de kom på skolen fikk de beskjed om at de ikke får utbetalt stipend.

– Jeg ser ingen annen utvei enn å begynne å jobbe igjen. Selv om det er hyggelig å være jobb, er det litt kjipt. Sommeren er over, og jeg var klar til å begynne på skolen nå, sier Gabriel Sandbakk fra Steigen.

17-åringen skulle begynt på andreåret på media og kommunikasjon ved streikerammede Bodin videregående skole i dag. Etter oppslag i media fryktet han for skoleplassen sin dersom han ikke fikk registrert seg første skoledag.

Mister deler av stipendet

– Den informasjonen gjaldt ikke vår skole. Det som verre var, bar beskjeden om at stipendet fra Lånekassen ikke vil bli utbetalt før elevene er registrert.

Det synes 17-åringen blir helt feil.

Det er ille at elevene må lide økonomisk fordi lærerne streiker og skolen ikke klarer å få ut informasjon. Mange elever trenger disse pengene til å betale depositum og kjøpe skolebøker, sier Sandbakk.

Heldigvis har hybelboeren hatt sommerjobb på en kafe i fylkeshovedstaden, hvor han kan få noen vakter også denne uka.

Går tøffe dager i møte

– Uten sommerjobben hadde jeg vært blakk nå. De pengene kommer godt med, sier han.

Han tror flere elever som bor på hybel går tøffe dager i møte.

– Noen har deltidsjobb, men der tjener de ikke nok til å klare seg lenge, sier han.

– Håper på kortvarig streik

I dag er over 320 lærere i Bodø tatt i streik, som eneste kommun i Nordland. Men konflikten mellom KS og lærerne trappes etter planen opp torsdag – fire barne- og ungdomsskoler og to videregående skoler er så langt rammet av streiken.

Ved Bodin er det kun en fjerdedel av elevene som er på plass. Assisterende rektor Marit Hærnes håper ikke streiken blir langvarig.

– Det er komplisert. Man skal oppføre seg skikkelig overfor alle, både de som streiker, jobber her og ikke minst elevene og deres foresatte.

– Vil bli registrert fortløpende

Tone Vangen

Utdanningssjef Tone Vangen

Foto: Katrine Olsen Sørgård / NRK

Utdanningssjef Tone Vangen i Nordland sier skolene vil gjøre et forsøk på å få registrert alle elevene på de to videregående skolene i Nordland i løpet av uka, slik at stipendene kan utbetales.

– Vi vil kontakte hver enkelt elev med informasjon om hvor og når de skal møte opp for å bli registrert. Dette skal bli ordnet, sier Vangen til NRK.no.

Informasjon om hvor og når dette vil skje, vil legges ut på hjemmesiden til den enkelte skole.

– En så stor streik i forbindelse med skoleoppstart, er en ny situasjon for oss. Konsekvensen er at det blir mindre undervisning

Lærere ved Bodin vioderegående skole i streik

De streikende lærerne ved Bodin møtte mannsterkt opp på skolen i dag for å markere sitt synspunkt.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK