NRK Meny
Normal

Elektrisk rullestol startet boligbrann – kvinne omkom

Årsaken til at en 60-årig kvinne mistet livet i en boligbrann i Bodø var at det begynte å brenne i den elektriske rullestolen hennes.

Omkom i boligbrann

En kvinne i 60-årene omkom i en boligbrann i oktober.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Det er Avisa Nordland som melder om konklusjonen fra Kripos' seksjon for brann og kjemi i dag.

– Arnestedet for brannen var batteriene bak på rullestolen, opplyser politiadvokat Øystein Røsnes til an.no.

Det var i midten av oktober i fjor at kvinnen i 60-årene omkom i boligbrannen i Bodø. Én av politiets teorier var at den elektriske rullestolen er brannårsaken.

Like etter bekreftet politiadvokat Øystein Røsnes overfor NRK at én av teoriene er at brannen startet i den elektriske rullestolen.

 Øystein Røsnes

Politiadvokat Øystein Røsnes bekrefter allerede i fjor at én av teoriene er at brannen startet i den elektriske rullestolen.

Foto: Politiet i Salten

Undersøkte rullestolen

På kvelden 13. oktober politiet fikk melding fra brannvesenet om røykutvikling fra en leilighet i Bodø sentrum. Kvinnen ble funnet like etter, og bekreftet død av helsepersonell på stedet.

Politiet undersøkte den aktuelle rullestolen, og i forrige uke forelå altså konklusjonen. Saken er ferdig etterforsket fra politiets side.

Det er langt fra første gang det oppstår branner i elektriske rullestiler. En rapport fra Direktoratet for samfunnsberedskap (DSB) viser at de i perioden fra 2002 til 2007 mottok 20 meldinger om uhell/nesten-uhell i tilknytning til brann i elektriske rullestoler.

I fjor ble det pekt på en el-rullestol som mulig årsak til at en 76-åring mistet livet, og i 2014 døde en 80-åring som følge av at den elektriske rullestolen tok fyr. Det har også vært flere andre dødsulykker med brann i el-rullestol som årsak (se faktaboks).

I rapporten fra DSB står det at det er svært krevende å finne brannårsaken i en helt utbrent stol, men at det i tilfellene hvor årsaken er kjent har skyldes feil i en elektrisk komponent.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.