Mistenker at rullestol startet boligbrann

Politiet undersøker om brannen der en kvinne omkom tidligere denne måneden, startet i den elektriske rullestolen hennes.

Omkom i boligbrann

En kvinne i 60-årene omkom i en boligbrann tidligere i oktober. Nå undersøker politiet om brannen kan ha startet i kvinnens elektriske rullestol.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Det var i midten av oktober kvinnen i 60-årene omkom i boligbrannen i Bodø. Én av politiets teorier er at den elektriske rullestolen er brannårsaken.

Politioverbetjent Øystein Røsnes ved vinningsseksjonen hos politiet i Salten

Politiadvokat Øystein Røsnes bekrefter at én av teoriene er at brannen startet i den elektriske rullestolen.

Foto: Politiet i Salten

– Jeg kan bekrefte at vedkommende hadde en elektrisk rullestol, og at rullestolen er én av flere potensielle årsaker til brannen som er gjenstand for etterforskning, forteller politiadvokat Øystein Røsnes i Nordland politidistrikt til NRK.

– Hva er grunnen til at dere undersøker rullestolen?

– Det vil jeg ikke gå i detalj på. Men vi etterforsker saken bredt, og ser på alle potensielle årsaker til denne brannen.

Undersøker rullestolen

På kvelden 13. oktober politiet fikk melding fra brannvesenet om røykutvikling fra en leilighet i Bodø sentrum.

Ifølge NTB ble kvinnen funnet like etter. Hun ble bekreftet død av helsepersonell på stedet.

Politiet har undersøkt den aktuelle rullestolen, men fortsatt gjenstår en del etterforskning.

– Undersøkelsene er ikke ferdig, det gjelder også den elektriske rullestolen. Resultatene av de undersøkelsene er heller ikke klar. Det er for tidlig å si noe om når etterforskningen er ferdig, sier Røsnes.

– Så langt tyder ingenting på at det dreier seg om en kriminell handling, legger han til.

Politiadvokaten ønsker ikke å si noe om hvilken type og modell det er snakk om.

Ikke første gang

Dersom det dreier seg om brann i en elektrisk rullestol er det langt fra første gang. En rapport fra Direktoratet for samfunnsberedskap (DSB) viser at de i perioden fra 2002 til 2007 mottok 20 meldinger om uhell/nesten-uhell i tilknytning til brann i elektriske rullestoler.

I fjor pekt på en el-rullestol som mulig årsak til at en 76-åring mistet livet, og i 2014 døde en 80-åring som følge av at den elektriske rullestolen tok fyr. Det har også vært flere andre dødsulykker med brann i el-rullestol som årsak (se faktaboks).

I rapporten fra DSB står det at det er svært krevende å finne brannårsaken i en helt utbrent stol, men at det i tilfellene hvor årsaken er kjent har skyldes feil i en elektrisk komponent.