Hopp til innhold

Ekte kjærlighet til havet

Oppdrett av piggvar frelste Kjersti Eline, mens Kriss droppet snøleoparder for å dypdykke i marine mysterier.

Salt

HAVFRUER DE LUXE: Kriss Rokkan Iversen og Kjersti Eline Tønnessen Busch har satset på å formidle kunnskap om havet. De tar gjerne utradisjonelle metoder i bruk for å gi forskningen et folkelig preg. Bildet er tatt under arrangementet Fremtidsfjorden i Gratangen.

Foto: Rune Jensen / Avisa Nordland

Og slikt blir det to kandidater til «Årets Nordlending» som lever av å formidle kunnskap om hva som skjer i havet og langs kysten.

I høst ble duoen Kriss Rokkan Iversen (37) og Kjersti Eline Tønnessen Busch (38) kåret til årets gründerkvinner.

Overrekkelsen av prisen i regi av Innovasjon Norge og Nærings- og handelsdepartementet, sto ingen ringere enn næringsminister Monica Mæland (H).

Født på hurtigruta

Året er 2006 og studievenninnene befinner seg om bord på ei gammel Hurtigrute på vei for å feire jul i Lofoten.

Vi ville flytte dit og bruke doktorgradskunnskapene til å formidle kunnskapen vår.

Der unnfanges ideen om å etablere forsknings- og kunnskapsformidleren Salt i Svolvær i Lofoten. Kriss Rokkan Iversen sikter seg inn på en doktorgrad i marin systemøkologi mens Kjersti Tønnesen Buschs doktorgradsstudier er rettet mot akvakultur.

– Vi ville flytte dit og bruke doktorgradskunnskapene til å formidle kunnskapen vår, forteller Tønnessen Busch om hva de drodlet med underveis til juleferien med familien.

I 2010 etablerer de Salt som i dag har fem ansatte. Med på laget er et av Nord-Norges største konsulentselskaper «Akvaplan-Niva».

Fortellerglede

Men Salt er mer enn marin ekspertise for selskaper og offentlige myndigheter. Iversen forteller at den store gleden ligger i å formidle kunnskap til barn og unge om havet og de uendelige mulighetene fra fjæra og utover. For i bunn har de en ukuelig tro på kysten og ressursene.

Bedriften ligger da også på kaikanten i Svolvær ut mot Lofothavet. Et hav som har noen av de mest konsentrerte og største ressursene av fisk i hele verden.

Leopard

Hovedfagsoppgaven til Kriss kunne endt opp som en studie av snøleoparder i Himalaya, forteller hun og ler.

Bedriften handler om mer enn arbeidsplasser.

Men det gikk fra pelskledde dyr i høyfjell til de aller minste organismer i havet. Spennvidden mellom verdens høyeste fjell og Lofothavet har hun tatt med seg inn i Salt.

– Bedriften handler om mer enn arbeidsplasser, poengterer hun.

Født og oppvokst i Svolvær var det også hit hun ville hjem å etablere seg med familie og jobb.

Helfrelst

For Tønnessen Busch starter den marine kjærlighet med arbeidsuka i åttende klasse.

Der ble hun helfrelst av å få jobbe med oppdrett av piggvar lengst sør i landet. Historien begynner slik sett for hennes del i Fedafjorden ikke langt fra Lista på Sørvest-landet.

– Men jeg er nok født til å bo i Lofoten, humrer hun om dragning mot hav og fjell.
Et hav som er blitt levebrød. Slagordet deres lyder da også: «fordi kystens framtid er vår egen».

– Kanskje vi lever av framtidstro, undres de to gründerne.