Hopp til innhold

Trond (29) og Emil (26) snart i mål i verdens tøffeste rokonkurranse

Om bare tre dager er Trond Bratland Erichsen og Emil Eide Eriksen i mål. – Nedtellingen er i gang. Snart er det fri tilgang på mat, dusj og nyheter, skriver de på bloggen.

Familie og venner er nå på vei til Karibia for å ta i mot nordlendingen Trond Bratland Erichsen (29) og Emil Eide Eriksen (26) fra Trondheim når de etter planen ankommer Barbados i løpet av onsdagen. Faren Einar Erichsen reiser i dag, for å komme fram i tide onsdag. Han er svært stolt av bragden sønnen har vært med på.

– Han har lagt ned enormt mye arbeid. Både under roturen, men også i forkant, med å samle inn penger og å skaffe utstyr til den 4.600 kilometer lange turen, sier han til NRK.no.

– Jobber som maur

Trond Bratland Erichsen ror over Atlanteren

Trond Bratland Erichsen fra Sørfold (foran) har gått ned nær 15 kilo på roturen.

Foto: Sønner av Norge

Christian Heger, som er talsmann for Sønner av Norge sier alt handler om å komme fram.

– De har vært igjennom en ekstrem prestasjon. Nå gleder de seg bare til å komme i mål, sier han til NRK.no.

På bloggen Sønner av Norge forteller roerne om den harde innspurten. Lørdag satte de ny rekord, og rodde 59 nautiske mil på ett døgn. De har også slått rekorden med antall nautiske mil per time – de har klart 6,4 nautiske mil på to timer sist fredag.

– Vi jobber som maur for å nedlegge de siste nautiske milene. Men det blåser kraftig og bølgene er høye. Vi slenges rundt i båten og det er vanskelig å bevege seg og sove, skriver de på bloggen på turens 58. døgn.

Fikk frysninger av fuglelyder

Emil Eide Eriksen (26) i «Sønner av Norge» holder stø kurs mot Karibia.

Emil Eide Eriksen er født med hjerteflimmer, men det hindrer han ikke å ro fra Kanariøyene til Karibia.

Foto: Sønner av Norge

Likevel er humøret og stemningen på topp.

– I går var det tre fugler over båten som laget lyder. Det ga en følelse av kyst og at vi nærmer oss. Det var nok til å gi Trond frysninger. Ellers prater vi masse om hva vi skal gjøre når vi når land, står det i meldingen på bloggen.

Men etter hvert som timene går begynner Emil og Trond å føle på rastløsheten.

– Vi har kommet til et punkt hvor pausene ikke er et fristed. Vi vet hvor kort tid det er igjen og gleder oss enormt til det som venter oss på land, skriver de på bloggen.

Selv om de nærmer seg land, er roerne stadig på vakt mot skumle bølger.

– Vind og høye bølger krever fortsatt all oppmerksomhet. og sikkerhet har høyeste prioritet. Den største faren er at båten kan gå rundt, sier Trond Bratland Erichsen.

Svensker ble kastet i sjøen

Sju båter har allerede nådd målet mens fire fortsatt er underveis. Seks båter har allerede brutt, senest på nyttårsaften da en svær bølge veltet en svensk båt.

I et intervju med adressa.no forteller svensken Viktor Mattson om hva som skjedde da uværet brøt løs. Sammen med kameraten Fredrik Albelin utgjorde han det svenske laget «2 Friends» i Atlantic Challenge.

– Vi ble truffet av en enorm bølge fra siden. Jeg ramlet ut av båten og sikkerhetslinen min gikk av. Samtidig traff båten min hodet, så jeg fikk en skikkelig trøkk. Fredrik fikk også slag i hodet og flere skrubbsår, forteller Viktor Mattson til avisen.

Havnet 200 meter bak båten

Han havnet 200 meter bak båten, som han måtte ta igjen.

– Det var mange følelser som gikk gjennom meg da. Skrekk, panikk, anger – alt det verste man kan tenke seg, forteller han.

Han svømte i om lag 25 minutter, mens Albelin gjorde alt han kunne for å bremse båten. Men Viktor Mattson klarte det til slutt. Han kom seg tilbake i båten og de kalte på hjelp.

– Kunne ikke gå

Svenskene forteller også om hvordan det var å sette føttene på fastlandet igjen etter 30 døgn i en robåt.

– Vi var som nyfødte elgkalver da vi skulle komme oss på beina igjen. Vi ramlet bare sammen, beskriver Mattson til adressa.no.

Rik på opplevelser

5. desember startet Trond og Emil på det som omtales som verdens tøffeste rokonkurranse, Atlantic Challenge. De norske roerne har hatt både opp- og nedturer på den halvannet måned lange ferden over Atlanteren. Den første uka støtte de på svært mange problemer Gnagsår, sjøsyke, allergi, lekkasjer, trøbbel med elektrisiteten om bord og store bølger som skylte over båten gjorde utfordringen større.

Men det har også vært lyspunkter; naturopplevelser, julefeiring – og haibesøk.

Det er to år siden de to eventyrerne begynte å planlegge turen. Det første året gikk med på å gjøre grundige undersøkelser, og det siste året har gått med til knallhard jobbing.

10. februar skal roerne etter planen være tilbake i Trondheim, og 18. februar blir det stor velkommen-hjem-fest.