Hopp til innhold

Døde etter togulykke: – Sannsynlig at bruk av smarttelefon og lyd på øret tok bort fokus

Det kommer frem i en rapport fra Statens Havarikommisjon. De ber også Jernbaneverket skjerpe sikkerheten på stasjonen.

Togpåkjørsel på Fauske

Ulykken skjedde på Fauske jernbanestasjon da mannen krysset sporene for å komme på perrongen til sørgående tog.

Foto: Ronald Jacobsen

Ulykken skjedde på Fauske jernbanestasjon i mars i år da mannen krysset sporene for å komme på perrongen til sørgående tog.

Mannen ble påkjørt da toget var på vei inn til stasjonen.

Politiet avhørte i etterkant flere vitner og lokføreren, og alt tydet på at avdøde ikke så toget før han ble truffet.

– Han hadde mobiltelefonen i hånda og øreplugger i ørene da ulykken skjedde. Han hadde fokus på mobilen, sa etterforskningsleder Rune Berg ved Fauske lensmannskontor til NRK.

– Tok bort fokus fra omgivelsene

Det er også konklusjonen til Statens Havarikommisjon som leverte sin rapport i dag.

– Idet toget var ved personovergangen, fortsatte personen ut foran toget og ble påkjørt og omkom. Havarikommisjonen mener det er sannsynlig at bruk av smarttelefon og lyd på øret tok bort fokus fra omgivelsene slik at vedkommende ikke oppdaget toget, står det i rapporten.

Kunne ikke gripe inn

Havarikommisjonen mener det var umulig for togekspeditøren å forhindre ulykken.

– Slik Havarikommisjonen ser det, var ikke det mulig i den gitte situasjonen, og det er heller ikke noe de reisende kan basere seg på.

Statens havarikommisjon for transport fremmer to sikkerhetstilrådinger til Jernbaneverket etter ulykken.

Den første retter seg mot sporvalg der ankommende tog passerer over en personovergang, og den andre fokuserer på krav til sikring av personoverganger på stasjoner, sett i sammenheng med en økende bruk av lyd på øret og smarttelefoner.

Tre ganger høyere risiko

At mange av oss i dag har oppmerksomheten mot mobilen når vi er ute og går, har ført til flere ulykker. 85.000 nordmenn har opplevd en ulykke eller en farlig situasjon når de har brukt hodetelefoner i trafikken, ifølge et estimat fra If.

Og flere utenlandske undersøkelser viser det samme. Blant annet viser en undersøkelse publisert i det amerikanske tidsskriftet Injury Prevention i 2012 at fotgjengere som hører på musikk har tre ganger så høy risiko for å bli påkjørt. Undersøkelsen tok for seg påkjørsler i perioden mellom 2004 til 2011. To av tre påkjørte fotgjengere var menn under 30 år. Kun én av ti var mindreårige under 18 år.

I tillegg viser en ulykkesgjennomgang Transportøkonomisk institutt har gjort at distraksjon var en viktig medvirkende faktor til flere ulykker med syklister og bil, skriver osloby.no.