Hopp til innhold

Disse kan gi dårlig inneklima

Ett levende lys kan gi langt høyere konsentrasjoner av sotpartikler hjemme i stua di enn lufta langs de mest forurensede veiene i Oslo. – Bruk elektriske lys, sier ekspert.

Stearinlys

Advarer: Eksperter advarer mot hyppig bruk av stearinlys.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Første søndag i advent og høysesongen for bruk av levende lys er i morgen, men vær sparsom med lystenningen. Det kan i verste fall gi alvorlige helseproblemer.

– Bruk elektriske lys, det er ikke helt det samme men er likevel et godt alternativ, sier inneklimaekspert, Kolbjørn Mohn Jenssen som jobber i Mycoteam.

– Mer forurensende enn bil

Jenssen forklarer at levende lys skiller ut sotpartikler og støv som legger seg inne i huset, noe som kan gi misfarging i tak og på vegger, sotdannelse på vinduer og dårlig inneklima. Soten kan også sette seg i luftveiene og i hjertet ved hyppig bruk av stearinlys.

– Vi gjorde nylig en undersøkelse der vi målte bruken av levende lys i leiligheter i hovedstaden. Undersøkelsen viste at det var vesentlig mer sot og svevestøv inne i leilighetene enn ute i gatene i Oslo, sier eksperten og viser til en undersøkelse presentert i TV 2.

– Partikler frigjøres i lufta

I en ny artikkel fra NTNU og SINTEF Byggforsk kommer det fram hva levende lys gjør med inneklimaet. Av grafen under kan man se at til tross for stor forurensning utendørs, ble effekten av brennende lys, sammen med andre aktiviteter innendørs, dominerende.

Graf som viser forurensinig ved bruk av levende lys

Den blå linjen viser forurensning av svevestøv inne, den oransje viser utendørs forurensning (etter filtrering).

Bygget hvor målingene er utført er veldig tett, og frisk luft ble filtrert før den ble ført inn i huset, forklarer professor ved institutt for energi- og prosessteknikk ved NTNU, Guangyu Cao.

– Dette viser i stor grad at levende lys, sammen med annen innendørs aktivitet, kan bidra til at små partikler frigjøres til lufta innendørs og forurenser mer enn kildene utenfor målt bygg, sier han.

Han legger til at de ikke har forsket på trafikk spesielt i denne studien.

– Verst når du blåser ut lyset

Mohn Jenssen i Mycoteam sier at det er ved slukking at lysene forurenser mest.

– Det frigjøres en stor mengde med svevestøv og sotpartikler når du blåser ut lyset, eller lar det brenne helt ned, forklarer han.

Han stiller seg også kritisk til de etiske spørsmålene ved forurensning.

– Man skal redusere bilbruk og bilkjøring, men hva gjør vel det når det faktisk er dårligere klima inne? Det er ikke særlig gunstig, avslutter Jenssen.

  • NRK har gjort forandringer i teksten etter publisering. Det fremsto opprinnelig som Mohn Jenssen i Mycoteam refererte til SINTEFs undersøkelse, men det gjorde han altså ikke.