Hopp til innhold

Dette synet er helt unikt

En haug med fjæresand har funnet veien opp på 800 meters høyde. Sannsynligvis er det en tornadoliknende vind som har fraktet det dit.

Fjæresand

Denne haugen med fjæresand har blitt fraktet opp på 800 meters høyde av en virvelvind.

Foto: Privat

Magne Edvardsen fra Laupstad i Lofoten er en vant turgåer, og har flere ganger gått opp på Geitgaljtinden i Vågan. Aldri før har han funnet fjæresand på fjellet. Inntil nylig.

– Først gikk vi bare forbi, det var ingen av oss som skjønte hvordan det hang sammen. Det lå en haug med sand på snøen. Da vi gikk tilbake gikk vi bort å sparket i sanden, og da kom det frem både skjell og tang. Da skjønte vi at noe var utenfor normalen, sier Edvardsen.

For sandhaugen som lå på fjellet bar preg av hvor det kom fra. Sanden er fraktet opp på 800 meters høyde, rett fra fjæra på Laupstad.

– Det er tung fjæresand som er fraktet opp på fjellet, sannsynligvis i en virvel. Jeg var veldig forvirret, for det var tydelig at dette var sluppet ned fra luften. Da vi kom ned fra fjellet begynte vi å undersøke dette nærmere, og da skjønte vi at det måtte være en sammenheng mellom sandhaugen og orkanen som var i vinter, sier han.

Tornado

Magne Edvardsen

Magne Edvardsen skjønte lite da han fant sand fra fjæra 800 meter over havet.

Foto: Privat

Edvardsen tok så kontakt med Hans Olav Hygen, som er klimaforsker ved Meteorologisk institutt i Oslo. Han kunne fortelle Edvardsen at det sannsynligvis dreide seg om en tornado eller en skypumpe.

– Han studerte først kartet, og typografien i området. Da konkluderte han med at det passer perfekt for en virvel i det dalføret. Når virvelen så kommer opp i høyden mister den energien og blir svakere. Dermed mister den også det den har med seg, sier Edvardsen.

Til Lofotposten sier Hygen at han har studert bildene til Edvardsen og at han tror forklaringen er at en virvelvind er sterk nok til å frakte sand, leire, skjell og tang opp på 800 meters høyde.

– At massen ligger nærmest som et kraterlignende byggverk oppå et tre meter dypt snølag, tyder på at det må ha kommet luftveien dit. Tornadoer andre steder i verden tar med seg både hus og biler på sin ferd, så sterke krefter er i sving. Men jeg har aldri før fått dokumentert noe slikt som dette i Norge, sier klimaforsker Hans Olav Hygen til Lofotposten.

Bruker bildene i foredrag

Edvardsens funn er så unikt i Norge at Hygen nå skal bruke bildene i foredrag for å informere om ulike værfenomener.

– Dette er jo et værfenomen og det er første gang de har oppdaget dette i Norge. Hygen har fortalt meg at det finnes sand fra Sahara som er funnet i Paris, men det er en lettere konsistens på den sanden. Han skal nå bruke bildene jeg har tatt i sine foredrag, sier Edvardsen avslutningsvis.